Mikulić: Podržali bi danas osnivanje društva “Sportski objekti” da smo vidjeli da je to dobro i kvalitetno

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) izjavio je u utorak da bi zastupnici HDZ-a već na današnjoj sjednici podržali prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju društva “Sportski objekti”, da su u startu vidjeli da je to dobro i kvalitetno, dodavši da će s Bandićem o tome razgovarati i vidjeti hoće li s tim prijedlogom ići na neku sljedeću sjednicu Skupštine.  

Na pitanje novinara zašto je gradonačelnik Milan Bandić s dnevnog reda skupštinske sjednice povukao svoj prijedlog o osnivanju društva “Sportski objekti” d.o.o., Mikulić je podsjetio da je Bandić ranije najavio da tu točku neće predložiti dok ne bude usklađena s koalicijskim partnerima. 

“Mi smo koalicijski partneri i normalno je da prije nego materijali budu upućeni u proceduru da sjednemo i razgovaramo o tome, to je uobičajena procedura. Mi smo imali niz stvari koje smo htjeli iskomentirati prije nego točka dođe na dnevni red”, kazao je Mikulić. 

Istaknuo je kako je jedna od tih stvari da “osnivate novu ustanovu, d.o.o., a imate postojeću unutar sustava Zagrebačkog holdinga”. 

“Nije ni istinita tvrdnja koja se iznosila da je to uvjet za povlaćenje sredstava. Ne, pa mi smo komunicirali s nadležnim institucijama vezano za povlačenje sredstava, i do 2021. po toj osnovi sredstava više nema. Prema tome, to ne može biti razlog. Treća stvar je da ćete nešto staviti u temeljni kapital kada riješite imovinsko-pravne odnose, a do tada imate onaj minimum od 20.000 kuna da osnujete d.o.o.”, rekao je Mikulić.  

Upitao je što je s ljudima koji danas rade u ustanovi unutar Zagrebačkog holdinga, a zaduženi su upravo za ovaj dio o kojem se govori da bi trebalo raditi novo trgovačko društvo.

Mikulić je rekao kako “žele sjesti i vidjeti i dobiti konkretna, prava rješenja, a onda će razgovarati da li će to ići na neku od sljedećih sjednica Gradske skupštine”. Ne  sumnja da se i ovaj puta doći do rješenja.

Dodao je da s gradonačelnikom Bandićem komuniciraju redovito. Podsjetio je da popis projekata koje je gradonačelnik poslao premijeru Plenkoviću, odnosno Vladi, tamo od pet projekata njih tri ili četiri inicirao HDZ.  

“Ali, ne bih se dovodio u situaciju da govorimo tko je nešto inicirao. Ajmo napraviti nešto dobro za naše sugrađane, to je ključ. Pa i taj rotor koji je bio temeljem našeg amandmana pokrenut, to je pitanje gdje će svima nama biti bolje što će tiče prometnih rješenja, a posebno ljudima koji izlaze iz grada ili ulaze u grad”, rekao je Mikulić.

Naglasio je kako su nova bolnica, nacionalni stadion, Imunološki zavod i “Grad na Savi” – sve projekti koji ne mogu ići bez Vlade.  

Na pitanje brine li ga “rupa” u proračunu Grada, koju potencira oporba, Mikulić je rekao da nikada nije dobro da su u proračunu “rupe”, ali zato, dodao je, ‘imamo taj korektiv, a to je takozvani rebalans proračuna, kojim možemo neke stvari predvidjeti kako bi trebale biti’. 

“Ono što zasigurno nije dobro da netko predlaže proračun od 10 milijardi kuna i onda konstatira da gotovo milijardu i četristo milijuna kuna nedostaje”, kazao je, dodavši da će tu tražit dodatna objašnjenja.

Upitan misli li da je upravo ta “financijska rupa” razlog zašto Bandić želi određene projekte prebaciti na nacionalnu razinu, Mikulić je rekao da ne bi to vezao na taj način. Ponovio je da je od pet projekata njih gotovo četiri inicijativa HDZ-a i zastupnika u Gradskoj skupštini. Mikulić je podsjetio da je prije više od dvije godine bio u Imunološkom zavodu i iznosio neka rješenja, ali to ne može predsjednik Gradske skupštine niti gradonačelnik već to mora ići u suradnji s Vladom. 

Podsjetio je da je premijer Plenković za neke od tih projekata “apsolutno rekao da će osobno, kao i Vlada, dati i daje podršku”.

“Ma nema rotora bez povlačenja gotovo 200 milijuna kuna koja su došla preko Vlade, odnosno dva nadležna ministarstva, nema rješenja nacionalne bolnice, nema nacionalnog stadiona bez Vlade; to je valjda svakom jasno. I u toj jednoj sinergiji možemo apsolutno riješiti taj dio”, poručio je Mikulić.

Rekao je kako mu je zaista žao što ima gradskih zastupnika koji su pravnici, odvjetnici, a ne razumiju razliku za obračun plaća između osnovice za službenike i državne dužnosnike.

“Osnovica za obračun plaća, za plaću predsjednika Skupštine kao i njegovih potpredsjednika koji dobivaju tu plaću, odnosno naknadu, koji su profesionalci, je 3890 kuna. Kada to pomnožite sa koeficijentom, onda vidite da kolega koji je iznosio brojeve – da je jako, jako fulao. A ja mislim da je osnovna matematička operacija pomnožiti dva broja i dobiti iznos”, rekao je Mikulić. 

Na pitanje kako onda komentira to da je Bandić šest puta pokušao u Gradskoj upravi smanjiti najviše plaće, a sada se u Gradskoj skupštini povećavaju plaće, Mikulić je rekao da se plaća predsjednika Skupštine ne povećava i da je ista.

Objasnio je da je riječ o prijedlogu koji se mora uskladiti sa Statutom Grada Zagreba temeljem zakonskih obveza, te podsjetio da se mijenja naziv tajnice Gradske skupštine i zamjenika ili zamjenice tajnice u pročelnicu Stručne službe i pomoćnika ili pomoćnice pročelnice.

Rekao je da se čak izbacuje “dužnosnička priča”, dakle predsjednik Skupštine nije više dužnosnik. 

“To se samo usklađuje i koeficijenti ostaju potpuno isti. A što se tiče iznosa koeficijenata – svi oni koji predlažu točke dnevnog reda u Skupštini, mogu predložiti da se ti koeficijenti promijene, ne vidim ništa sporno u tome, ali nemojmo se baviti politikanstvom, populizmom i govoriti da za ono što radimo ne trebamo primati plaću. Svatko mora primati plaću za onaj rad i djelatnost kojom se bavi”, istaknuo je Mikulić.

Upitao je, je li politikanstvo i izvrtanje istine kada netko kaže da predsjednik Gradske skupštine u brutu ima 37.000 kuna, a ima 27.774 kuna. Rekao je kako se istim prijedlogom odluke sa 1400 i nešto, povećava na 1550 kuna naknada gradskim zastupnicima, te upitao novinare jesu li čuli da je netko od zastupnika to rekao.