Mikulić: Nećemo biti represivni, glavni fokus Inspektorata sljedećih mjeseci na turizmu

U ponedjeljak je započeo s radom ponovno objedinjeni Državni inspektorat (DI) sa sjedištem u Ininoj zgradi u Šubićevoj, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je Hini da DI ne želi biti represivni aparat već partner gospodarstvenicima, dok će fokus rada sljedećih mjeseci biti na turizmu.

“Danas smo preselili na novu lokaciju u Šubićevu 29 i počeli s radom. Imat ćemo 1.465 zaposlenih, a to su svi oni koji su preko mirovinskog i zdravstvenog prijavljeni iz osam ministarstava u DI-jev sustav”, rekao je Hini glavni državni inspektor, dodavši da se u neko skorije vrijeme neće zapošljavati novi ljudi.

Ocijenio je da je tranzicija uspješno provedena te da je uspostava objedinjenog DI-ja jedna od glavnih vladinih reformi. Govoreći o budućem modelu rada, istaknuo je da sustav neće biti represivan već partner gospodarstvenicima.

“Unutar sustava imat ćemo prevenciju, edukaciju i tek kao treći korak, ako do njega uopće dođe, pisane mjere. Otvorit ćemo dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada će nam biti transparentan. Sustav će biti otvoren za sve konstruktivne prijedloge, a otvoren će biti i za javnost te funkcionirati po načelu jednakosti svih građana prema zakonu”, naglasio je Mikulić.

Govoreći o prvim konkretnim akcijama, istaknuo je kako su u tijeku pripreme za turističku sezonu te da je to jedan od smjerova djelovanja.