Migrantski pritisak raste, a dogovora oko azilanata nema

Ilustracija

Među zemljama članicama Europske unije i dalje nema konsenzusa oko reforme zajedničkog sustava azila, o čemu se raspravlja već tri godine, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Nakon tri godine pregovora možemo konstatirati da ona ideja o paketu zakona o migracijama, uključujući i sustav azila, nije uspjela barem u ovom mandatu Komisije”, rekao je ministar Božinović nakon završetka sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Predsjedateljica Vijeća, rumunjska ministrica unutarnjih poslova Carmen Dan također je istaknula da nema napretka po pitanje raspodjele tereta u prihvatu tražitelja azila, kojim bi se zamijenila postojeća Dublinska uredba.

– Migrantski pritisak pada na srednjomeditaranskoj ruti, ali raste na zapadnomediteranskoj ruti i to više od 130 posto i na istočnomediteranskoj oko 20 posto. To govori o tome da ovoga proljeća možemo očekivati veći pritisak migranata, rekao je Božinović, dodajući da na svakom sastanku Vijeća EU-a za unutarnje poslove skreće pozornost na važnost istočnomediteranske ili balkanske rute, koja “iskustveno dokazano može biti najveći izazov i za nas je to najvažnije pitanje”.

Komisija i još nekoliko zemalja traže da se prihvate oni dijelovi paketa oko kojih postoji suglasnost, poput uspostave europske agencije za azil ili jačanja baze podataka s otiscima prstiju migranata. Reforma zapinje jer dio zemalja članica ne želi primati tražitelje azila ni u slučaju naglog priljeva migranata kako bi se olakšao teret zemljama na vanjskim granicama EU-a.