Migrantska karavana prema SAD-u se smanjila

Imigranti Amerika
EPA

Tisuće srednjoameričkih migranata u srijedu je nastavilo svoj 4000 kilometara dug put kroz Meksiko prema Sjedinjenim Državama, iako s manje ljudi nego na početku.

“Još uvijek smo u toj borbi”, rekao je organizator David Lopez kad je glavnina karavane došla do Mapastepeca, oko 65 kilometara sjeverno od Huixtije, gdje su se migranti odmarali dvije noći.

“U Meksiku nikad nije bilo tako velikih karavana”, rekao je Lopez.

Meksičke vlasti u srijedu su  procijenile da se broj sudionika s 4500, koliko ih je bilo u utorak, smanjio na 3600. Organizatori su rekli da ih je bilo 5500.

Karavana je napustila sjeverni Honduras 13.listopada. Većina sudionika ušla je u Meksiko ilegalno.

Oko 1700 migranata zatražilo je izbjeglički status u zemlji i ostalo u Tapachuli dok se njihovi zahtjevi ne obrade. Međutim 110 ih je kasnije od Meksika zatražilo da im pomogne vratiti se u Honduras, rekle su vlasti.

Oko 170 migranata koji su stigli u Huixtiju također je pozvalo lokalne vlasti da im osiguraju autobuse kako bi se vratili u Honduras.

Većina migranata je iz Hondurasa, premda u karavani ima i državljana Guatemale i El Salvadora.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je u nedjelju na Twitteru da se “poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio” val ilegalnih migranata.

On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da “ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag”.

Trump i republikanci podgrijavaju temu karavane u završnici predizborne kampanje kako bi na pitanju migranata mobilizirali potporu birača za republikanske kandidate za Predstavnički dom i Senat.  (H)