Izvor: Orbis.org

Sinoć, oko ponoći na zagrebačkim ulicama građani koji su se u tom trenutku zatekli izvan svojih domova mogli su svjedočiti nesvakidašnjoj pojavi.

Naime, na iznenađenje građana ulicama se prevozio borbeni zrakoplov MiG-21. Riječ je o MiG-u Rudolfa Perešina koji je u listopadu 1991. s tim borbenim zrakoplovom pobjegao iz JNA te sletio u austrijski Klagenfurt. Perešin se ubrzo priključio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu gdje herojski služi do 1995. Tada u drugom danu “Bljeska”, 2. svibnja, u ranim jutarnjim satima njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova, a Perešin avion napušta katapultiranjem te se prizemljuje na neprijateljskom teritoriju. Posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan u na Mirogojskom groblju.

Perešinov MIG 21 kretao se od Plesa do Krešimirova trga, s tim da je morao proći i kroz Radničku cestu, Heinzelovu i Branimirovu, preko Kneza Višeslava do konačnog odredišta Trga Petra Krešimira IV, gdje će mu i biti konačno mjesto, ispred zgrade Ministarstva obrane RH. MIG je pokriven a svečano i službeno predstavljanje biti će sutra (nedjelja), prenosi Obris.org.