Metković: Tužiteljstvo provodi izvide povodom smrti devetogodišnjeg dječaka

Ilustracija

Dubrovačko-neretvansko Županijsko državno odvjetništvo provodi izvide povodom smrti devetogodišnjeg dječaka, koji je zbog sepse uzrokovane upalom pluća 11. prosinca umro u splitskom KBC-u, gdje je prevezen iz Hitne službe u Metkoviću.

 “Nadležno Državno odvjetništvo u Dubrovniku, Stalna služba u Metkoviću provodi izvide povodom smrti dječaka iz Metkovića”, kratko je u četvrtak potvrdio Hini glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva Vlatko Cibilić.

 Dječak je bolovao od upale pluća, a zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja tijekom vikenda 8. i 9. prosinca roditelji su ga dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću, koja nije radila pa je vraćan kući.

 Naime, Hitna je u Metkoviću prije je radila u sklopu Doma zdravlja, no 2011. je razdvojena i postala je samostalna zdravstvena ustanova, čija su se vrata zaključavala ako je dežurna ekipa s liječnikom i sestrom na terenu.

 Dječak je u ponedjeljak s Hitne poslan pedijatru u Dom zdravlja, a potom je helikopterom prebačen u splitski KBC, bez da su mu do tada ijednom vađeni laboratorijski nalazi.

 Navodno je dovezen s gripom, odnosno gnojnim streptokokom koji je uzrokovao velike probleme na njegovim organima. Uslijed upale razvila se sepsa te je dijete umrlo u bolnici.

 Mediji neslužbeno navode da je inspekcijski nadzor Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva Hrvatske liječničke komore utvrdio je niz propusta liječnika.

 Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da je inspekcija završila svoje izvide, da će pisano izvješće predati kad bude gotov nalaz obdukcije, a odbio je komentirati neslužbene informacije kako je inspekcija utvrdila da su liječnici u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći napravili propust jer nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta i uputili ga u bolnicu.

 “Odgovornost je potrebna na svim razinama – od liječnika i sestre, preko ustanove u kojoj se liječi pa do samog vrha, uključujući i samog ministra. Pričekajmo izvješće, a neslužbena naklapanja ne bi bilo primjereno komentirati”, rekao je Kujundžić.

 Mediji su otkrili i da je u Metkoviću prije dvije godine umrla i petogodišnja djevojčica, nakon što je također bila vraćena s Hitne.

 Zbog ovih tragičnih događaja prosvjeduju građani Metkovića, a u srijedu je građanska inicijativa “Mame i tate iz Metkovića i okolice” održala miran prosvjed pred metkovskim Domom zdravlja.

 Na skupu se od Ministarstva zdravstva tražilo da se što brže riješi problem s nedostatkom uređaja CRP/streptokok analizatora te hitna izmjena pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojim bi se dopustila nabava i uporaba potrebnih aparata. (h)