Mesić po Bosni pljuje po Bleiburgu: Na Bleiburgu nije bilo žrtava, Bleiburg je izmišljotina!

Budimir Lončar/Stjepan Mesić/faH

Posljednji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić malo pa malo opali rafale “političkih bisera” kojima pokušava umanjiti ili izobičiti djelove prošosti, pa kakva god ona bila.

Tako je povodom najave da će u Sarajevu 16. svibnja biti održana misa za poginule u Bleiburgu, izjavio je da je iznenađen da se te mise održavaju, jer u Bleiburgu nije bilo nikakvih žrtava.

“Bleiburg je jedna izmišljotina, u Bleiburgu je kapitulirala kvislinška vojska, a 10-15 dana prije Bleiburga kapitulirao je Treći reich”, rekao je Mesić za Radio Sarajevo.

Dodao je da se Katoličkoj crkvi konačno moraju reći neke važne činjenice.

“Neka objave fotografije tko je ubijen tamo”, kazao je Mesić, podsjećajući da su svi civili pušteni da se vrate svojim kućama.

Prema njegovim riječima, pojedinci iz Crkve ne mogu prežaliti što je kapitulirala Nezavisna država Hrvatska. On je ocijenio da je odlučeno da se održi misa u Sarajevu zbog toga što se Katolička crkva još nije oslobodila NDH-zije.

“Tih boraca za izgubljenu stvar ima još dosta, ali najviše u Katoličkoj crkvi. Njima treba tko zna koliko još vremena da shvate da je NDH bila zločinačka organizacija, sa krvavim rukama, sa velikim zločinima i da se, na njihovu žalost, ona više nikada ne može vratiti”, poručio je Mesić.

Dodao je da je za često reaktiviranje priče o Bleiburgu kriva, prije svega, aktualna hrvatska vlast koja na toj “nostalgiji za zločinačkim režimom skuplja poene za izbore”.

“Međutim, time se kompromitiraju u cijelom svetu, jer je u Drugom svjetskom ratu pobijedio antifašizam. Ne samo u Europi, već u cijelom svetu, pa i u Hrvatskoj. Oni to jednostavno ne razumiju, oni žive u izgubljenom svijetu, a u tome prednjači Katolička crkva”, rekao je Mesić.