Merkel osudila porast antisemitizma, Kurz podsjetio na odgovornost Austrije

Kurtz, Merkel
Hina

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava u subotu, njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ponovnu pojavu antisemitizma u svojoj zemlji, dok je konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz podsjetio na “osobitu povijesnu odgovornost” Austrije u genocidu nad Židovima.

Sada je važnije nego ikada prisjetiti se milijuna žrtava holokausta jer “antisemitizam, rasizam i mržnja prema drugome aktualniji su nego što je to bio slučaj u prošlosti”, rekla je Merkel.

Nazvala je sramotom činjenicu da židovske ustanove moraju biti pod policijskom zaštitom, bilo da se radi o vrtiću, školi ili sinagogi.

Založila se također da se u novoj njemačkoj vladi o kojoj se trenutno vode pregovori ustanovi nova funkcija povjerenika za antisemitizam.

Kurz je na Twitteru objavio da su i “Austrijanci bili sudionici, i oni su imali udjela u strašnim zločinima holokausta. Nosimo osobitu povijesnu odgovornost koju nova vlada otvoreno priznaje”.

Ova izjava dolazi pošto se Austrija, koju je Treći Reich anektirao u ožujku 1938., dugo smatrala “prvom žrtvom nacizma”.

Zemlja je zapravo oduševljeno dočekala Anschluss Adolfa Hitlera, rođenog u Austriji, i potpuno je bila uključena u nacistički vojni i represivni aparat.

Kurzova izjava dolazi također u prilikama sve češćih izgreda povezanih s antisemitizmom i nacizmom u Austriji.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji je UN uveo 2005., obilježava se svake godine 27. siječnja, na dan kada je 1945. oslobođen nacistički koncentracijski logor Auschwitz. (Hina)