Merkel i Kurz se zalažu za podršku zemljama zapadnog Balkana na putu u EU

Kurtz, Merkel
Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Sebastian Kurz su kao jedan od zajedničkih prioriteta naveli približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, reklo je u srijedu dvoje čelnika nakon susreta u Berlinu.

„Složni smo oko toga da treba pojačano pratiti tzv. Berlinski proces približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Ove zemlje i dalje trebaju imati europsku perspektivu“, rekla je Merkel novinarima nakon susreta s Kurzom.

Kurz, kojem je ovo prvi posjet Berlinu u svojstvu austrijskog kancelara, je istaknuo da Europska unija mora pojačati svoju nazočnost na Balkanu.

„Nama zemlje zapadnog Balkana leže na srcu i moramo se potruditi da europski utjecaj u toj regiji ostane jak kako na to mjesto ne bi došao netko drugi“, rekao je Kurz.

Merkel je izjavila kako je glavna tema razgovora bila europska politika, posebice u svjetlu Brexita, planiranja novog proračuna, pri čemu je Merkel istaknula kako i Austrija i Njemačka više uplaćuju u zajednički proračun nego što iz njega primaju te je najavila poseban sastanak tih tzv. neto članica EU-a.

I Merkel i Kurz su se založili za bolju koordinaciju europske migrantske politike. Pritom nisu spominjane napetosti koje su se zbog migranata pojavljivale u prošlosti u odnosima između njih dvoje.

„Zajednički nam je cilj smanjivanje ilegalne migracije i bolje osiguranja vanjskih granica Europske unije“, rekla je Merkel koja je na početku obraćanja medijima izjavila kako vidi „dobre temelje“ za rad s novom austrijskom vladom.

Kurz je istaknuo važnost Njemačke za Austriju i spomenuo 13 milijuna njemačkih turista koji svake godine posjete Austriju te 200.000 Austrijanaca koji žive u Njemačkoj što je, kako je rekao, „ogroman broj“ za tako malu zemlju kao što je Austrija.

Odnedavno je na vlasti u Austriji koalicija između Kurzove Narodnjačke stranke Austrije i desne Slobodnjačke stranke Austrije koja je  zajedno s francuskom Nacionalnom frontom i njemačkom Alternativom za Njemačku, jedan od najžešćih kritičara ranije liberalne migrantske politike njemačke vlade pod vodstvom Angele Merkel.

Merkel se prošli tjedan suglasila postaviti godišnju granicu između 180.000 i 220.000 za migrante koji ulaze u zemlju u pregovorima za formiranje nove vlade. (Hina)