“Meni je Velebit ili ne bit,” odlazak legende…

poskok

Čovjek koji je Velebit “znao u dušu”, djeluje da je umro onako kako je i govorio: “Kad osjetim da je kraj, otići ću u šumu i umrijeti.”

U jutrošnjoj potragi HGSS stanice Gospić koja je tragično završila nekoliko kilometara od svoga doma pronađen je Vlado Prpić Prpa.

Nakon što mu je dijagnosticiran maligni tumor, Prpa je pobjegao od civilizacije, pa je godinama živio na više od 1100 metara nadmorske visine.

Ovaj botaničar, arheolog, geolog, zmijar, pisac i mistik živio je toliko dugo na Velebitu da je znao sve kutke ove planine.

Pomagao je mnogima svojim djelima, prenošenjem znanja, a i knjigom i poskocima, njegovim gotovo pa kućnim ljubimcima, koji su ga ugrizli desetak puta. Njegov dom u Baškim Oštarijama bio je otvoren za svakoga, od kojih su se mnogi – baš zbog njega i njegove dobrote – učlanjivali u Hrvatsko planinarsko društvo “Prpa”.

Vlado Prpič PRPA

Živeći na Velebitu i ljeti i zimi, često naizgled kao pustinjak, nekima je djelovalo da prkosi majci prirodi, a zapravo je s njom surađivao – čini se – na obostrano zadovoljstvo. 

Njegov dobri duh Velebita živjet će u mislima mnogih planinara. I ne samo njih…