Povezite se

Politika

(VIDEO) Memorijalnom utrkom „Crtom bojišnice“ Bobovac-Sunja odana je počast svim braniteljima Sunje i Sunjske posavine

Objavljeno

-

Sunja, koja je s razlogom u Domovinskom ratu nazvana “Mali Vukovar“ na Dan branitelja Sunje, 27.07.2018. god. sjetila se dana od prije 27 godina kada je oko sedam sati u jutro pala prva topnička granata na zgradu šumarije…

Kanonada ubojitih i razarajućih projektila nije prestajala do Oluje 1995. godine…

Memorijalnom utrkom „Crtom bojišnice“ Bobovac-Sunja u dužini od 19 km odana je počast svim braniteljima Sunje i Sunjske posavine koji su isti taj put pretrčali prije 27 godina sa samo jednom željom – spriječiti osvajanje sela Bobovac i obraniti svoj dom i svoje obitelji.

U spomen na taj dan trčali su URT „Nexe Team“, „Heroji ne umiru“, „Glasnici Istine“ i trkači općine Sunja. Kilometri su se nizali pitomim kajolikom Posavine.

I Sunja ima svoj vodotoranj. Malen je kao i Sunja.

U trenutku dolaska tridesetak trkača, iznad sunjskog vodotornja preletjeli su MIG-ovi Hrvaskog ratnog zrakoplovstva.

Umorne ali ponosne maratonce, osobito ponosne na zastave koje nose i pronose diljem Lijepe naše pozdravili su mještani Sunje.

Kod spomenika herojima Domovinskog rata koji su svoj život darovali Domovini, uz zajedničku molitvu položili su cvijeće i zapalili svijeće članovi obitelji poginulih u obrani Domovine, Ivan Krupac, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević, Ivo Žinić, župan Sisačko moslavačke županije, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata predvođeni Žarkom Pešom, ratnim zapovjednikom obrane Sunje, sportskih društava, učesnici maratona, predstavnici općina i gradova kao i prestavnici općine Sunja predvođeni općinskim načelnikom Grgom Dragićevićem.

Prigodnim govorom prisutne je pozdravio zamjenik općinskog načelnika Ivica Kozarić istaknuvši kako najbolje brani svoj dom onaj koji je u svom domu pri tom zahvalivši braniteljima diljem Domovine koji su dali svoj veliki doprinos obrani Sunje.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević, Ivan Krupac, izrazio je zadovoljstvo i osobitu čast što se nalazi u Sunji, mjestu duge povijesti i kulture, mjestu koje je u doba carice Marije Terezije dobilo status slobodnog kraljevskog mjesta, na prostoru na kojem je postojalo naselje još u prapovijesti na povišenom terenu Pleće, mjestu gdje škola neprekidno djeluje od 1827. god., željeznica je pružila svoje tračnice 1881. god., a vatrogasci su se organizirali još 1895. god.
„Nikako ne možemo zaboraviti veliki doprinos i žrtvu branitelja u domovinskom ratu“, kazao je i dodao:
„Za svo zlato svijeta ne prodaje se sloboda!

Da se sloboda ne prodaje dokazali su nam svojom požrtvovonošću i hrabrošću. Nažalost, na tom putu bilo je i žrtava. Sedamdset i jedan hrvatski vojnik i policajac dalo je svoj život za slobodu Sunje, a preko 150 ih je ranjeno. Zato je važno da se ne zaboravi stalno govoriti istinu o Domovinskom ratu, posebno svi mi koji smo prošli taj pakao.

Kosti naših mučenika zalog su naše narodne slobode i državne samostalnosti i mi se toga odreći nećemo nikada ni po koju cijenu.“

Žarko Peša ratni zapovijednik obrane Sunje emotivnim govorom podsjeto je prisutne na dirljive trenutke života u Sunji u dane Domovinskog rata.

„Zahvaljujući ljudima, prije svega domaćim ljudima iz Sunje koji su se organizirali po svojim naseljima, koji su disali svi kao jedan, Sunja je ostala i Sunja nikada nije pala.“

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije