Memorijal “Šimo Đamić”: Petar Conjar najspremniji hrvatski policajac

Svečani program 1. Memorijala "Šimo Đamić" u Tomici pokraj Slavonskog Broda

Policajac Policijske uprave varaždinske Petar Conjar pobjednik je prvog Memorijala “Šimo Đamić”, natjecanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova, a na završnoj svečanosti u četvrtak u mjestu Tomica , najuspješnijima je čestitao i resorni ministar Davor Božinović. 

Na Memorijalu koji nosi ime prvog zapovjednika Specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske, za titulu najspremnijeg borilo se pedesetak natjecatelja.

Alpinizam, streljaštvo, vožnja kajaka, ispit iz poznavanja zakonske regulative neke su od disciplina u kojima su se okušali policajci iz cijele Hrvatske. Poslijednja faza natjecanja bila je utrka na zahtjevnoj brdskoj stazi dugoj 23 kilometra.

“Za natjecanje sam se prijavio jer sam sportski tip i volim se natjecati. Staza je bila dosta brdovita, što nas je iznenadilo jer je utrka u Slavoniji. No, bili smo spremni tako da sam je istrčao za tri sata i 20 minuta. U utrci je ipak najzahtjevniji bio fizički dio. Ovo je posebno dobar osjećaj, jer je riječ o prvom natjecanju toga tipa i 1. Memorijalu “Šimo Đamić””, rekao je nakon utrke pobjednik Petar Conjar koji je, kao i drugi natjecatelji, tijekom utrke nosio ruksak težak 10 kilograma.

“Za jedan ovakav sustav zdravo je održavati duh kompetitivnosti. Ovo je prilika da policijski službenici i službenice pokažu svoju vrsnost i visoku kvalitetu, a ja znam da oni to imaju u sebi. Sjajan je i odabir mjesta ovog natjecanja, odakle su nam došli ‘Šimini anđeli pakla’, postrojba specijalne policije koja je tijekom rata obišla najteža ratišta u RH predvođena Šimom Đamićem”, rekao je ministar Božinović.

Najavio je i kako će u sustavu MUP-a ta manifestacija postati tradicionalna ali i da će natjecanje najboljih hrvatskih policajaca u narednim godinama dobiti i međunarodni karakter.

O zapovjedniku Đamiću okupljenima je govorio i načelnik te PU brodsko-posavske Antun Valić koji je i sam tijekom rata bio pripadnik postrojbe na čijem je čelu bio Đamić. “Bili smo golobradi mladi policajci specijalci, on je stvarno išao prvi, a mi za njim. Na svakom ratištu čuvao je naše živote i točno znao kako će nas upotrijebiti na određenim položajima da ih osvojimo i sačuvamo”, prisjetio se Valić.

Božinović: Ratni zločini postali prioritet kada smo preuzeli odgovornost za resor

Novinari su ministra Božinovića pitali i za komentar izjave predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović da pravosuđe treba slušati narod, a on je uzvratio kako nije na njemu da komentira izjavu predsjednice. 

“Ja vam mogu reći da kada govorimo o istraživanjima za ratne zločine, kad smo preuzeli odgovornost za ovaj resor poslušali smo prije svega našu unutrašnju savjest, pa ako hoćete i glas naroda utoliko što smo ratne zločine stavili kao jedan od prioriteta. Na žalost to nije bio slučaj prije ove postave u ravnateljstvu kada govorimo o vukovarsko-srijemskoj policijskoj upravi. Posebni timovi se s time bave i rezultati su tu”, rekao je Božinović.

Upitan o puštanja na slobodu pet mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovanje maloljetnice u Zadru, ministar Božinović je rekao da ne može kometirati odluke pravosuđa.  

“Ja ne mogu, kao što nitko ne može komentirati pojedine odluke pravosuđa. Meni je u ovom i svim drugim slučajevima najvažnije kad dobijem izvješće, a u ovom slučaju sam dobio izvješće, da je policija postupala strogo u skladu sa zakonom”, rekao je Božinović.

Vezano uz najavljene prosvjede zbog sudske odluke u ‘zadrskom slučaju’ Božinović je podsjetio na Zakon o javnom redu i miru rekavši da je policija logistika svim građanima. Po njegovim riječima u tom slučaju policija će postupiti rutinski, tako da se javni skupovi odvijaju na način da se ne ugroze mir i sigurnost.