Mektić o aferi prisluškivanja: Radili smo u interesu građana

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odbacio je optužbe da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) prisluškivala hrvatske dužnosnike istaknuvši kako se radi o dezinformacijama te kako sigurnosne službe u BiH poduzimaju samo one mjere koje im dopuštaju ustav i zakoni kako bi štitile strateške državne interese.

Ovdje nema nikakve obavještajne afere, kazao je Mektić u susretu s novinarima. Oni koji su raskrinkani i pogođeni onim što smo mi saznali pokušavaju napraviti neku aferu.

Pojedinci iz ove zemlje i neke grupacije izvan nje željeli su na nelojalan i nezakonit način ovladati strateškim ekonomskim interesima građana Bosne i Hercegovine. Time su željeli ugroziti ekonomske temelje ove države, rekao je Mektić i najavio skori dolazak visokih dužnosnika SOA-e iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu na razgovore o toj temi.

Po njegovim riječima postupalo se isključivo u skladu sa Zakonom i koistilo se sve ono što je u skladu sa Ustavom i Zakonom države. Pa ako to bude podrazumijevalo da treba koristiti posebne istražne metode u smislu prisluškivanja, presretanja razgovora, komunikacija ili još neke druge posebne istražne radnje i to ćemo koristiti, ali naravno u skladu s Ustavom i Zakonom koji postoje u ovoj državi.

I ne vidim šta je sporno što smo mi radili u interesu građana ove države. To nema nikakve veze s nikakvom obavještajnom aferom.