Mektić: Dodik kupuje oružje radi obračuna s političkim protivnicima, a ne teroristima

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u petak kako kupnja oružja za policiju Republike Srpske pod izlikom borbe protiv terorizma nema nikakvo opravdanje, optuživši vlast u tom entitetu da se naoružava samo radi obračuna s političkim protivnicima.

“Čemu toliko oružja i za koga? Za borbu protiv terorizma? Automatska puška nije uopće za borbu protiv terorizma”, kazao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci komentirajući činjenicu da ministarstvo unutarnjih poslova RS kupuje 2500 automatskih pušaka za opremanje policajaca.

To je oružje u vrijednosti nešto manjoj od milijun dolara vlada u Banjoj Luci naručila od kragujevačke tvornice “Crvena zastava” a predsjednik entiteta Milorad Dodik najavio je kako je njegov plan u predstojećem razdoblju opremiti svakog policajca oružjem duge cijevi.

Kontigent oružja čija se isporuka iz Srbije očekuje početkom ožujka, prema dostupnim informacijama, trebao biti najvećim dijelom biti iskorišten za opremanje pripadnika posebne policijske brigade MUP-a RS čija je zadaća borba protiv terorizma.

Mektić upozorava kako to nije kraj jer se iz vlade RS najavljuju nove nabavke oružja odnosno kupnja ukupno pet tisuća komada.

Ministar sigurnosti BiH tvrdi kako je u uvjetima kakvi vladaju u toj zemlji to potpuno besmisleno jer se protiv terorizma ne bori “tisućama pušaka i jurišem na teroriste”.

“Ako cijela austrijska policija ima četristo pušaka zašto mi kupujemo pet tisuća”, kazao je Mektić uz ocjenu kako ga sve podsjeća na pripreme za rat.

“Puška treba ovdje služiti kako bi Dodik držao lekcije Srbima i govorio nam kako se treba ponašati”, kazao je Mektić koji je ujedno visoki dužnosnik Srpske demokratske stranke (SDS) suprotstavljene Dodiku i njegovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodiku i njegovoj stranci je poručio kako “obmanjuju javnost, lažu i petljaju” jer se protiv terorizma bori na potpuno drugačiji način od onoga kako oni to predstavljaju.

Minstar sigurnosti BiH optužuje vladu u Banjoj Luci i da dopušta širenje mreže iranskih obavještajaca na prostoru RS.

Tvrdi kako obavještajci iz Irana nikada nisu odustali od ciljeva da u BiH pokušaju nametnuti svoje tumačenje islama i ovladati tom zemljom a sada to čine pod krinkom otvaranja kulturnih centara i škola.

“To su klasični iranski obavještajci koji nisu dignuli ruke od BiH”, ustvrdio je Mektić.

Novinarima je potvrdio i ocjene kako migrantska kriza postaje sve ozbiljniji problem ne samo za BiH nego za cijelu regiju a dodatno zaoštravanje se očekuje na proljeće.

Pojasnio je kako je veliki problem ilegalna ruta od Turske preko Grčke, Albanije i Crne Gore.

“Tvrdim da to postaje sve veći i veći problem”, kazao je Mektić dodajući kako prijeti opasnost da migrantski val od proljeća postane toliki da više neće biti kapaciteta da se vlasti s tim nose.

Iz godine u godinu broj ilegalnih migranata koji ulaze u BiH, kako je istaknuo, povećava se za 500 do 600 posto a problem je u tome što nadzor ne funkcionira na granici Grčke i Albanije te Albanije i Crne Gore.

“BiH ima odgovornost prema Europskoj uniji i sudjeluje u zaštiti njenih vanjskih granica no problem se mora riješiti na cijelom koridoru”, kazao je Mektić upozoravajući kako je suradnja među državama suočenim s migrantskom krizom vrlo loša te kako se sporazumi o readmisiji sve teže provode. (Hina)