Medved: U Gospiću nađena masovna grobnica s 40 posmrtnih ostataka

Izvor: Dražen Prša

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medvjed izjavio je u petak kod gospićkog groblja sv. Marije Magdalene, na lokaciji ekshumacije posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata i poratnog razdoblja, da je pronađena masovna grobnica s 40 posmrtnih ostataka.

“Riječ je o primarnoj grobnici, poznato je kako je Gospić s okolicom mjesto velikih stradavanja, a ovo mjesto, gdje je nađeno puno tragova vatrenog oružja i veliki broj čahura, kao i tragovi vezanja, to samo potvrđuje“, rekao je Medved i podsjetio da se u prethodnoj fazi ekshumacija pronašlo i sahranilo preko 100 posmrtnih ostataka iz tog razdoblja.

U mandatu ove Vlade istražena je 81 lokacija grobišta iz vremena Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 1943 osobe, a Medved je najavio da će se s tim programom nastaviti.

Paralelno se vodi potraga za žrtvama iz Domovinskog rata, primjerice traju radovi u okolici Vukovara, a za koji dan kreću i probna iskapanja u potrazi za tijelima Ivana Šretera i drugih nestalih na prostoru Zapadne Slavonije.

Ličko-senjski župan Ernest Petry rekao je da su u protekle dvije godine u Gospiću provedene dvije faze istraživanja te su ispod pregledanih 835 četvornih metara ekshumirana 153 ljudska ostatka.

Prema njegovim saznanjima, riječ je o žrtvama komunističko-partizanskih zločina pa je zahvalio Vladi što će omogućiti da se nakon skoro 70 godina dostojanstveno sahrane tijela ljudi pobijenih bez sudskih procesa.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević to je mjesto nazvao „slikom zločinačkog karaktera komunističkog režima“ te je ustvrdio da „nitko tko je želio i ljubio Hrvatsku u tom trenutku nije uspio preživjeti“.

Najavio je da će na mjestu masovne grobnice ubuduće biti memorijalni centar koji će “vjekovima podsjećati na zločinački karakter komunističkog režima”.

Ministarstvo branitelja je kod gospićkog groblja prošle srijede počelo posljednju fazu probnih iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka, nakon što je provedeno opsežno istraživanje s terenskim izvidima i snimanjima iz zraka te uz probna iskapanja na više izglednih mjesta.

Nalazi probnih iskapanja pokazali su da uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, ima ljudskih ostataka pa je uslijedilo podizanja asfalta s dijela ceste između gospićkog groblja i nogometnog igrališta Balinovac.