Medved potpisao memorandum o suradnji sa SAD-om u traganju za poginulim američkim vojnicima

Potpisivanje Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva hrvatskih branitelja i Agencije Ministarstva obrane SAD-a

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i direktor Agencije Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima (DPAA) Kelly McKeague potpisali su u utorak Memorandum o suglasnosti u provođenju postupaka istraživanja, pronalaženja i prijenosa posmrtnih ostataka osoblja SAD-a nestalih na području Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata.

Memorandumom se formalizira i potvrđuje odlična suradnja dvaju ministarstava te utvrđuju međusobni odnosi i načini suradnje u istraživanju, traženju i prijenosu posmrtnih ostataka američkog osoblja za koje se vjeruje da su nestali na hrvatskom području tijekom Drugog svjetskog rata o trošku SAD-a.

“Memorandum je potpisan na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja i groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a njime je jasno i jednoznačno definirano postupanje. Naša je ideja osnažiti suradnju sa Sjedinjenim Državama temeljenu na dosadašnjoj suradnji i iskustvima. Uvjeren sam da će ovaj Memorandum biti dobra osnova za daljne istraživanje 61 lokacije, ali i za uzajamni prijenos znanja i iskustva u potrazi za nestalim osobama”, kazao je Medved.

“Uz već uhodanu suradnju s tijelima Njemačke, Italije i Slovenije s kojima imamo potpisane sporazume, ovim potpisom smo unaprijedili i suradnju sa Sjedinjenim Državama. Ministarstvo branitelja usko surađuje i s ostalim nadležnim tijelima u istraživanju grobalja iz Drugog svjetskog rata, a uz to neumorno i sustavno tražimo nestale osobe iz Domovinskog rata. Međunarodna i međuresorna suradnja jasno pokazuje kako nadležna tijela brinu o žrtvama rata, neovinsno o vremenu i okolnostima njihovog stradanja” rekao je ministar branitelja.

McKeague: Dobra suradnja i vjera da će se žrtve pronaći

“Ovaj posjet je izuzetno važna prilika koja pokazuje suradnju između dvaju država, a uspješne suradnje ne bi bilo bez truda Ministarstva branitelja, ali i vjere da će se žrtve rata pronaći. Traganje za onima koji su podnijeli najveću žrtvu u borbi vrijednost je koju Sjedinjene Države dijele s Hrvatskom. Riječ je u potrazi za odgovorima kojima možemo dati obiteljima nestalih, a što je vrlo human cilj”, rekao je McKeague.

Direktor DPAA je podsjetio da se na području RH traga za 161 američkim zrakoplovcem nestalim u Drugom svjetskom ratu, a “čije obitelji su obitelji zahvalne što je Hrvatska pristala potpisati Memorandum, što je dobar pokazatelj suradnje”.

Hrvatsko-američka suradnja započela je nizom sastanaka od veljače prošle godine na kojima je određen zajednički smjer i jačanje suradnje između dviju država budući da SAD raspolaže podacima o 61 lokaciji poginulih i nestalih američkih vojnika na teritoriju RH. Kako dvije države nemaju potpisan međudržavni sporazum, američka strana iskazala je zainteresiranost za pokretanje i jačanje suradnje kroz prijedlog međunarodnog Memoranduma, ističu u Ministarstvu branitelja.

Podsjećaju da je Hrvatska već pružila pomoć u traganju i pronalaženju ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24Tulsamerican koji se 17. prosinca 1944. po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini Visa.

Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja kao koordinatora, u pretraživanju i ekshumaciji sudjelovalo je Ministarstvo obrane te Ministarstvo kulture. Međusobno su prethodno usaglašene nadležnosti i obveze navedenih nadležnih tijela, dok je Uprava za zatočene i nestale sudjelovala u nadzoru te provedbi aktivnosti, zaključuju u ministarstvu.