Medved o događajima u vukovarskom HDZ-u: To je kratkovidno sebeljublje a ne domoljublje

Izvor: Dražen Prša

Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, iz Vukovara je komentirao potez vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je zajedno s gradskim vijećnicima napustio HDZ.

“Nakon što je dio članova HDZ-a s današnjim danom donio odluku napustiti HDZ i svoj politički put pronaći negdje drugdje, kao zamjenik predsjednika HDZ-a želim im zahvaliti na svemu što su učinili za HDZ i zaželjeti im svaku sreću u daljnjem životu, ali isto tako kao zamjeniku predsjednika HDZ-a želim reći kako mi je žao što sada već bivši članovi nisu u HDZ-u ispunili osobna očekvanja koja su imali od stranke i što su napustili HDZ.

Nažalost, upravo su osobna očekivanja bila u fokusu na press konferenciji, a ja ću naglasiti i da domoljublje znači i spremnost za zatomljenje osobnih ambicija i podređvanja vlastitih ciljeva intersu naroda i stranke koja djeluje za boljitak cijele naše domovine. Domoljublje nije kada svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini i kada je niste spremni podrediti zajedničkom interesu, to bih prije nazvao kratkovidnim sebeljubljem nego odgovornim domoljubljem”, rekao je Medved.

Odbacio je Penavine optužbe oko procesuiranja ratnih zločina i nastavio nabrajati što je sve Vlada napravila za Vukovar. 

Na novinarsko pitanje oko mauzoleja četniku Vukašinu Šoškočaninu u Borovo Selu kaže da je nacrt Zakon o grobljima gotov te da će ga sa Zakonom o spomeničkim obilježjima uputiti u Sabor odmah poslije izbora. 

Kaže da današnji izlazak dijelova članova neće umanjiti rezultate i postignuća HDZ-a. 

Premijer Andrej Plenković postupak Ivana Penave komentirao je riječima: “Očito je odabrao da ne bude član HDZ-a, zahvaljujem mu na doprinosu, vjerujem da je i on zahvalio ovim i prijašnjim vodstvima HDZ-a na pomoći da postane gradonačelnik.

Ova Vlada je učinila mnogo, to svi znaju, činit će to u budućnosti, s aspekta HDZ-a, čelni čovjek u Vukovaru je od danas Nikola Mažar. Gospodinu Penavi želim svu sreću.”

Državni tajnik Nikola Mažar

Na pitanje hoće li Penavin potez naštetiti HDZ-u u petoj izbornoj jedinici kaže da neće i da koga nema bez njega se može i mora. Nastavio je da je njegova Vlada učinila najviše za Vukovar do sada i to će nastaviti raditi.

Kada je riječ o mogućoj postizbornoj koaliciji kaže da će se tek vidjeti tko će osvojiti mandate.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava danas je na konferenciji za novinare u Vukovaru objavio da napušta HDZ. Povukao je sve vijećnike HDZ-a.

Ovo je za nas jedan izuzetno težak i emotivan trenutak. Da, napuštamo HDZ, to je svima jasno. To nam nije drago i mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege, odabrati, naravno, ovo prvo”, rekao je.

Zahvalio je svima koji su im vjerovali te ih moli za razumijevanje, da pročitaju što im je težnja. “Da, stojimo čvrsto iza stavova, kako smo to činili i prvog dana, a onaj dio koji to neće moći razumjeti, molim ih za oprost, jer smo uvjereni da sve ovo što činimo, činimo iz ispravnih razloga”, poručio je Penava.

Nabrojao je i razloge napuštanja HDZ-a. Prvi, ujedno i najemotivniji, rekao je Penava, razlog jest neprocesuiranje ratnih zločina. “Za jedan razoreni grad nitko u ovoj državi nije odgovarao”, rekao je Penava.