Medved: Kritike EK o položaju branitelja su neopravdane

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u četvrtak kako smatra neopravdanim kritike koje je uputila Europska komisija (EK) u kojima stoji da su braniteljske naknade i mirovine previsoke, a istovremeno je “jako malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada”.

EK u izvješću za 2018. navodi da je Zakon o pravima hrvatskih branitelja otvorio mogućnost da se još ljudi registrira kao ratni veterani, smanjio dobnu granicu odlaska veterana u mirovinu te proširio mogućnosti da njihovi članovi obitelji naslijede veteranske mirovine. U izvješću se navodi kako su veteranske mirovine u prosjeku dvostruko veće od običnih mirovina.

Medved je uoči sjednice Vlade kazao kako su temeljito pročitali stav EK i analizirali ono što se odnosi na hrvatske branitelje.

Istaknuo je da je od 440 tisuća živih hrvatskih branitelja, njih 82 tisuće nezaposleno a  62 tisuće blokirano. “Stoga, sve one mjere koje smo u Zakonu o hrvatskim braniteljima ugradili su potpora i pomoć toj ranjivoj skupini”, dodao je.

To je populacija koja spada u ukupnu populaciju kojoj trebamo omogućiti kvalitetan život, naglasio je. Mi ni na koji način nismo doprinjeli pogoršanju gospodarske slike u Republici Hrvatskoj i sve mjere koje smo donijeli usklađene su s Ministarstvom financija i s projekcijama u narednim godinama, istaknuo je.

Upitan smatra li da su kritike neopravdane rekao je da smatra da su neopravdane kada se govori o populaciji hrvatskih branitelja jer je to populacija koja živi u iznimno teškim i nezavidnim uvjetima.

Posebno želim naglasiti da smo od onoga što je navedeno u preporukama u zakonu ugradili niz mjera o zapošljavanju hrvatskih branitelja na tržištu rada.

Dakle, nastavio je, s jedne strane pomoć onima koji su u teškom stanju i koji su bolesni, a s druge strane omogućavanje rada onima koji imaju odgovarajuću radnu sposobnost.  (Hina/Nac.)