Povezite se

Izdvojeno

Medved istaknuo važnost zajedništva u braniteljskoj populacija- Đakić: Oni koji vrijeđaju zaslužuju sudski progon

Objavljeno

-

Na otvaranju 25. Svehrvatskih športskih natjecanja invalida Domovinskog rata u Makarskoj ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je važnost zajedništava u braniteljskoj populaciji dok je predsjednik saborskog odbora za ratne veterane Josip Đakić poručio kako “oni koji vrijeđaju zaslužuju sudski progon”

“Danas u našem društvu, posebno u javnom govoru serviraju se samo negativnosti kao da nemamo nikakvih postignuća. Zapitajmo se: Je li to doista istina? Jasno da nije,” istaknuo je Medved otvarajući u petak športsko natjecanje Hvidre kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.
 Po njegovim riječima, oni koji ne prepoznaju okolnosti u kojim je stvorena i obranjena hrvatska država  “svojim neodgovornim postupcima doprinose ponovnom otvaranju još uvijek nezacijeljenih rana.”
 Josip Đakić je u govoru istaknuo kako  je Hvidra uvijek znala odgovoriti na provokacije, uvrede, ruganja, prijetnju koja je bila upotrijebljena protiv Republike Hrvatske.

Predsjednik saborskog odbora za ratne veterane Josip Đakić


 “Vjerujem da jednako tako kao što smo spremni bili svoj život dati za domovinu Hrvatsku  90., 91., 95.i   96. da jednako tako  razmišljate i danas  i da jednako tako zajedno sa mnom  s ministrom (Medvedom) i svima onima koji razmišljaju domoljubno   nećemo nikada šutjeti onim koji nas vrijeđaju i omalovažavaju. Oni zaslužuju svaku osudu, svaki prezir, oni zaslužuju i sudski progon,” istaknuo je Đakić što su nazočni popratili pljeskom.
 Pri tomu je naglasio “kako smo mi pobjednici, jer smo pobjedili zlo koje je prijetilo  Hrvatskoj.”  

“Pobijedili smo one koji su crtali granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag i danas se nemamo kome pravdati. Opraštamo  za  gluposti, ali ne zaboravljamo na agresiju koju su učinili, ne zaboravljamo sve naše rane  koje smo istrpjeli, “poručio je Đakić dodajući “nikad se nećemo pokoriti ikomu tko nas naziva lažnim imenima.”
 Đakić je poslije u izjavi novinarima rekao  kako je u govoru jasno kazao što misli on, njegovi suborci i prijatelji.
 “Nijedan građanin Hrvatske, bez obzira bio pripadnik nacionalne manjine ili bio koji hrvatski građanin i Hrvat, ne mogu biti jednakiji pred zakonom. Svi moramo jednako odgovarati kao što to u zakonu i piše.  Neka se oni koji su zaduženi i plaćeni  bave onim što mi tražimo od njih i u Vukovaru i u pogledu političkih prozivki pojedinca koje smo otrpjeli proteklih dana, ” kazao je. 
 Dodao je kako je zadovoljan najavom  DORH-a da provodi određene izvidne radnje  “u pogledu eventualnog kaznenog djela  i to pozdravljajmo.”  “Čekam njihovo konkretno izvješće i ako će biti onako kako mi tumačimo članka 359 bit ćemo zadovoljni,” rekao je Đakić.

25. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata

25. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata traje tri dana i okupilo je više od tisuću natjecatelja.

Izdvojeno

“Za dom spremni” u Thompsonovoj pjesmi Čavoglave nije prekršaj

Published

on

foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudaca odlučio da poklič “Za dom spremni” u Thompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

“Dana 3. lipnja 2020. održana je sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca. S obzirom da se, na temelju čl. 39. st. 3. Zakona o sudovima, odluka na sjednici svih sudaca donosi većinom glasova svih sudaca suda, postojali su uvjeti za održavanje sjednice.

Na sjednici se, između ostalog, pod toč. 4. dnevnog reda, odlučivalo i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme „Bojna Čavoglave“, u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj „Za dom spremni“, posebice u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu.

Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na izričaj „Za dom spremni“ kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o slijedećem pitanju:

„Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: “Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir”, stoji u objavi suda.

Treba dodati da je na sjednici o tome odlučivalo više od 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda i to, Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.  

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije