Medved i Krstičević na Visu: Razvijamo hrvatski model traženja nestalih osoba

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes boravili su u subotu na otoku Visu, na Danu uvaženih gostiju operacije pronalaženja posmrtnih ostataka američkih pilota, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 1944. godine srušio u blizini Visa

Dan uvaženih gostiju organizirala je američka veleposlanica u Hrvatskoj Valls Noyes, u suradnji s Agencijom Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima.

U traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa, pomaže i Republika Hrvatska sa svojim ministarstvima i drugim potrebnim institucijama, rečeno je današnjom prilikom.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Hrvatska pružanjem potpore SAD-u u pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika poginulih na teritoriju Republike Hrvatske, odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima.

„Želim zahvaliti ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja kao nositelju, i svim institucijama uključenim u ovaj partnerski projekt SAD-a i Republike Hrvatske. Ovaj način odnosa prema žrtvama može nam biti primjer kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji“, istaknuo je ministar Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je na zahtjev SAD-a Ministarstvo hrvatskih branitelja vrlo angažirano u ovoj aktivnosti, ishodilo je sve potrebne dozvole i uložilo napore kako bi se traganje proveo.

„Zajednička suradnja s našim partnerima je vrlo važna, intenzivirat ćemo suradnju i planirano je potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ćemo zajednički raditi na pronalasku još 200 nestalih osoba, Amerikanaca, i kako bismo zbrinuli njihove posmrtne ostatke. Također intenzivno radimo i na pronalasku naših žrtava iz Domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti naše poginule“, istaknuo je ministar Medved.

Veleposlanica SAD u Jullieta Valls Noyes rekla je da “u blizini ovog prekrasnog otoka hrvatski saveznici, zajedno s SAD-om rade na pronalasku američkih pilota koje su izgubili prije 73 godine”.

„Želim posebno zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja na suradnji u planiranju i koordinaciji ove operacije i Ministarstvu obrane RH na logističkoj potpori koju pruža i na ustupanju ovog prekrasnog broda Krka.

Više od 28.000 Amerikanaca nestalo je u Europi tijekom dva svjetska rata i naša je dužnost da brinemo o nestalima i ulažemo napore kako bi ih vratili kući, gdje i pripadaju“, rekla je američka veleposlanica.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je aktivnosti u skladu sa Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje u nadzoru te provedbi aktivnosti, u koju su uključeni djelatnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva te djelatnik tima izvidničke satnije Gardijsko oklopno mehanizirane brigade Ministarstva obrane RH (MORH).

Ministarstvo obrane bila je prva institucija Republike Hrvatske kojoj se obratila Agencija Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima.

Pozitivno odgovorivši na zahtjev iz svoje nadležnosti MORH je povezao Agenciju s ostalim hrvatskih državnim institucijama, prvensteno s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao nositeljem aktivnosti.

Također MORH je angažirao brod Hrvatske ratne mornarice DB-M82 „Krka“ u funkciji ronilačke platforme, a potonuli zrakoplov traži se i uporabom sonara. Hrvatski ronioci s opremom pomažu u potrazi američkim roniocima, a angažirano je i medicinsko osoblje Zapovjedništva za potporu.

Na potrazi za američkim pilotima u viškom akvatoriju angažirano je i Ministarstvo kulture (Arheološki odjel), u smislu stručnog vođenja istrage sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Pružanjem potpore Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj operaciji Republika Hrvatska odaje počast američkim ratnim veteranima i njihovim obiteljima, istaknuto je prilikom današnje akcije. Operacija traganja za posmrtnim ostatcima američkih vojnika počela je 19. lipnja, a predviđeni završetak je oko 15. srpnja, naveli su iz MORH-a.

Ministar hrvatskih branitelja pojasnio je kako to Ministarstvo razvija Hrvatski model traženja nestalih osoba, u koji su ugrađena pozitivna iskustva međunarodnih organizacija koje se bave ili su se susrele s ovom problematikom.

Hrvatski model nije primjenjiv samo u situacijama oružanih sukoba, nego i u svim drugim slučajevima čija je posljedica veći broj nestalih osoba (prirodne katastrofe, terorističke akcije i sl.). Osnovno obilježje je integrativni pristup i koordinacija svih kampanja za utvrđivanje sudbine nestalih.

Pojedine dijelove Hrvatskog modela zbog širokog područja primjene preuzele su međunarodne organizacije i zemlje koje rješavaju pitanje nestalih osoba.

Na taj način Ministarstvo hrvatskih branitelja stečena znanja i iskustva sada prenosi kroz mehanizam razvojne suradnje i humanitarne pomoći zemljama u potrebi, priopćeno je iz Ministarstva.