Međunarodni dan starijih osoba u znaku borbe protiv siromaštva u starosti

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, Matica umirovljenika Hrvatske u ponedjeljak je poručila da bi u najavljenoj mirovinskoj reformi prioriteti trebali biti rješavanje problema siromaštva i mijenjanje formule usklađivanja mirovina.

U najavljenoj mirovinskoj reformi Matica se zalaže da prioritet bude rješavanje problema siromaštva i za hitno mijenjanje formule usklađivanja mirovina, kako bi se zaustavilo njihovo veliko zaostajanje za rastom plaća, stoji u priopćenju Matice.

Predlažu temeljitu reformu Drugog stupa obveznog mirovinskog osiguranja, pri čemu prednost mora imati Prvi stup iz kojeg primaju mirovine sadašnji umirovljenici, a onima koji žele svoja sredstva prebaciti iz Drugog u Prvi stup i tako ostvariti pravo na dodatak, to treba i omogućiti.

“Matica ponovno poziva sve parlamentarne stranke, zastupnike Hrvatskog sabora, Vladu i socijalne partnere da usvoje zajedničku Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba temeljenu na Deklaraciji UN-a”, poručuju iz iz Matice.

Napominju kako bi se time utvrdila dugoročnija rješenja sa ciljem stvaranja stabilnijih i sigurnijih uvjeta života starijeg stanovništva u Hrvatskoj.

Čestitka Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Čestitku starijim osobama uputilo je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku istaknuvši da se obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba želi podsjetiti na doprinos starijih osoba i podići svijest o teškoćama ili izazovima s kojima se suočavaju.

Hrvatsko društvo pripada u “stara društva” i nalazi se u razini europskog prosjeka s oko 19 posto ukupnog stanovništva starijeg od 65 godina. Ministarstvo poručuje da prepoznaje važnost uloge starijih osoba u društvu i obitelji, te poticanja uspješnog starenja u kojem starija osoba ostaje aktivna.

Isto tako prepoznaje ranjivost starijih, njihove potrebe za različitim vrstama socijalne podrške i usluga, te potiče pronalaženje novih i unaprjeđenje postojećih oblika skrbi za starije, osobito onih kojima se potiče ostanak u vlastitom domu i u krugu obitelji, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1990. godine 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba kako bi se upozorilo na nužnost prilagodbe životne sredine potrebama i mogućnostima starijih osoba.