Međunarodna vojna vježba kod Knina

Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt

Na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina danas je održana prezentacija međunarodne bilateralne vojne vježbe “Sava Star 17” u kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i Britanskih oružanih snaga (British Armed Forces).

Između ostalih, prezentaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević,  veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH Andrew Dalgleish, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović te drugi predstavnici MORH-a, OSRH i Ujedinjene Kraljevine.

Vježba “Sava Star 17” provodi se od 11. do 19. rujna 2017. i na njoj sudjeluje 95 pripadnika britanskih i 65 pripadnika hrvatskih OS. Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih. Na završnom prikazu vježbe pripadnici britanske i hrvatske strane prikazali su pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda.

Ove godine u vježbi prvi put sudjeluju pričuvne medicinske snage britanskih  oružanih snaga i pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopne mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN.

Primarna obučna skupina je medicinsko osoblje britanskih OS i HKoV-a koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće. Sekundarna obučna skupina je zapovjedno i logističko osoblje britanskih OS iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta. Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje u vježbi je utemeljena 1985. godine u Cambridgeu, pruža medicinsku podršku raznim vojnim jedinicama, a njihove su kompetencije pružanje prve pomoći, spašavanje života, te trijaža.

“Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević komentirajući vježbu nakon prezentacije. “Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku  jedan je od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti”, rekao je ministar, dodajući da je uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitno za razvoj OSRH.

Veleposlanik Andrew Dalgleish je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dvije zemlje zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi. “Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu”, zaključio je veleposlanik.

Bilateralna vježba “Sava Star” u kojoj sudjeluju britanske i hrvatske OS održava se od 2013. godine, a planirano je održavanje do 2020. godine. Također, u veljači 2017. godine u Londonu potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Navedena područja suradnje odnose se na razmjenu iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.