Međunarodna plesna konvencija prvi put u Hrvatskoj

Međunarodna plesna konvencija održava se prvi put u Hrvatskoj, od 23. do 26. listopada u Zagrebu, a okupila je plesne stručnjake iz nekoliko europskih zemalja koji kroz panele i stručne radionice žele osvijestiti važnost plesa za razvoj djece, kao i potrebu njegova uvođenja u škole.

Konvencija se održava u okviru EU projekta Life Long Burning, a cilj joj je upoznati profesore, pedagoge i umjetnike s umjetničkim i edukacijskim trendovima na području suvremenog plesa za djecu i mlade. Organizator je Plesni centar Tala koji vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić.

U okviru konvencije održava se i zagrebačka edicija “Kliker dječjeg festivala plesa, pokreta i igre” na kojoj polaznici zagrebačkih vrtića i škola sudjeluju u interaktivnim predstavama i dodatnim radionicama, a dječje plesno kazalište ovaj put dolazi k njima.

Kako izgleda kad zagrebačkim Kazalištem lutaka zavladaju ples i igra mogli su vidjeti mnogobrojni posjetitelji na otvorenju Kliker Life Long Burning Konvencije & Festivala dječjeg plesa, pokreta i igre. Predstave i paneli, u organizaciji Plesnog centra Tala & VRUM umjetničke organizacije (Kliker platforme), održavaju se na više lokacija u Zagrebu od 23. do 26. listopada. Nakon predstavljanja programa malih plesnih ambasadora Gite Curić i Grgura Navojeca, održana je i predstava “Kronografija dualizma” plesne koreografkinje, edukatorice i plesačice Larise Lipovac Navojec koja je nedavno osvojila strukovnu nagradu Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za najbolju izvedbu u 2019. godini.

Jedna od glavnih poruka Festivala je da se plesati može svugdje, pa će Talini plesni timovi rasplesati djecu u vrtiću na predstavi Tamare Curić “Misli  u boji”. Učenici Osnovne škole “Ivan Gundulić” prvi će 24. listopada u 18 i 19 sati pogledati premijernu dječju predstavu Larise Lipovac i Karen Levi “Polygon”, a prisutni će sve o Vježbenici za pokret i ples moći saznati od Tamare Curić.

Velika želja organizatora je približiti plesno kazalište baš svoj djeci, bez obzira gdje žive, kako bi mogla oplemeniti svoje pokrete i misli upravo plesom.

Osim predstava za djecu i mlade domaći i strani plesni stručnjaci razmijenit će iskustva na više panela i seminara. Tako će na radionici Teen Generator mladi plesači predstaviti svoje kreativne pokrete, a na panelu Ples u edukaciji i edukacija u plesu domaći i strani plesni stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Italije i Austrije naglasit će važnost ulaska plesa u školske kurikulume, po uzoru na neke od europskih zemalja.

Posjetitelji su dobrodošli na predstave za građanstvo. U petak, 25. listopada u 10 sati, KUC Travno domaćin je predstavi “Sinovi” (8+) u organizaciji i izvedbi umjetničke organizacije Vrum, gdje tata i sin, Till i Jaša Frühwald, kreću u potragu za onim što čini njihov odnos.

Subota, 26. listopada u 10 sati, rezervirana je za predstavu “Patka, Smrt i Tulipan” u KUC-u Travno, pripremljenoj prema motivima dječje slikovnice Wolfa Erlbrucha. U predstavi simpatična patkica na djeci prihvatljiv način “govori” o smrti. Poslijepodnevni program u Plesnom centru Tala od 16 do 18 sati posebno je atraktivan za mlade plesače starije od 12 godina. Za njih će plesnu radionicu održati Hermann Heisig i Nuno Lucas, vrsni plesači iz berlinskog UFER Studios, čime će i završiti četverodnevna festivalska i konvencijska događanja.

(Hina)