Mažar: Proširujemo pogodnosti za stambeno zbrinjavanje na potpomognutim područjima

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar istaknuo je u četvrtak da se Uredbom o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje, koju je Vlada usvojila na sjednici, proširuju pogodnosti koje su regulirane Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a pridonose ravnomjernom razvitku zemlje i demografskoj obnovi.

Mažar je u izjavi za novinare u Banskim dvorima istaknuo da će ove godine biti povećane novčane potpore prilikom dodjele građevinskog materijala jer će sve obitelji, uz taj materijal, dobiti i 25 posto bruto vrijednosti materijala u gotovini, kako bi mogle privesti kraju i sve druge radnje vezane uz gradnju, odnosno obnovu kuća.

Uvode se i niže najamnine, prije svega za stanove u prvoj skupini potpomognutih područja, iznosit će 54 lipe (20 posto od zaštićene minimalne najamnine), te će za stan od 50 četvornih metara ona mjesečno iznositi 27 kuna.

Osim toga, za sve državne kuće koje se nalaze u prve dvije skupine potpomognutih područja mjesečna najamnina iznosit će jednu kunu.

Skraćuje se i rokovi ostvarivanja prava vlasništva i otkupa – nakon godine boravka u državnim nekretninama osobe će moći ostvariti otkup po povlaštenim uvjetima, primjerice u Vukovaru jednokratna kupnja stana iznosila bi 180 eura po četvornom metru.

Posebno se vodilo računa o mladim obiteljima i stručnim deficitarnim kadrovima koji će imati pravo otkupa stana po povoljnijim uvjetima. Ta mjera pokazuje prve rezultate jer se dio takvih kadrova već doselio u Knin, Vukovar i Gračac, istaknuo je Mažar.

Danas usvojenom uredbom obitelji koje dugi niz godina čekaju stambeno zbrinjavanje za svaku godinu čekanja dobivaju 10 bodova priilkom prijave za stambeno zbrinjavanje.

Također, prijavitelj ostvaruje 10 bodova za sebe i svakog sljedećeg člana obitelji još pet bodova, a za svako dijete predškolske ili školske dobi 10 bodova.