Matteovi roditelji čekaju nalaz obdukcije i traže odgovorne

Dubravko Ružić/Izvor: N1

Nevjerojatno zvuči informacija da nitko iz Ministarstva zdravstva i nadležnih službi nije kontaktirao roditelje mladića koji prije točno tjedan dana naglo umro u Zaprešiću.

Roditelji i dalje čekaju nalaz obdukcije i traže odgovorne za sporu reakciju Hitne pomoći. U toj potrazi sutra će se susresti sa zaprešićkim gradonačelnikom Željkom Turkom.

Dan uoči sastanka s ocem umrlog mladića razgovarao je Elvir Mešanović sa N1.

Neutješni otac preminulog Mattea i dalje čeka brojne odgovore.

“Sedam dana ja ne znam šta je s mojim djetetom. Gdje je završilo, šta se radi, gdje je istraga, ne znam ama baš ništa. Nitko me nije kontaktirao od nadležnih, nitko mi nije izrazio sućut kako novine pišu, ama baš ništa. Znači ništa”, kaže Dubravko Ružić, otac preminulog mladića.

Mateovi roditelji pisali su i ministru no odgovor nisu dobili.

“Još možda nisam svjestan nekih stvari, pod injekcijama sam, pod tabletama sam, ne spavam već sedam dana. Ne jedem, jedem tek toliko da se ne srušim. Mislim, katastrofa. Ne mogu prihvatiti da sedam dana ja čekam nekoga da mi kaže rezultate nečega”, kaže Ružić.

Matteovom ocu emotivno je težak i svaki susret s Damirom koji je pokušao pomoći njegovom sinu.

“On to proživljava katastrofalno. Znači, očajan, umoran, iscrpljen. Nema još odgovore na svoja pitanja. On samo želi znati od čega je njegovo dijete umrlo. Još nema odgovore na ta pitanja. A ja svaki put kad o tome pričam, sve to proživljavam ispočetka”, kaže Damir Pungartnik, svjedok nesreće.

Damir je bio na mjestu događaja i ne vjeruje izvještaju Ministarstva zdravstva.

“Ja ću vam samo jedan detalj reći da medicinska sestra koja je nama pomagala kao slučajna prolaznica, ona je intubirala. To vam je jedan od detalja. On je dobio nečiji izvještaj, ali ne, to nije točan izvještaj. Poanta je da mi želimo da se zna točno što se dogodilo i da se drugi put bolje reagira”,kaže Pungartnik.

Zbog toga svi skupa traže sastanak s gradonačelnikom koji problem preusmjerava na više instance.

“Goli problem je to da čovjek ako se razboli, ako je u životonoj opasnosti i zove Hitnu pomoć da dođe Hitna pomoć. Znači, grad mora imati sredstva da osigura Hitnu pomoć”, kaže Marin Rogić, stanovnik Zaprešića.

“Vjerujem da ćemo se zajedno usredotočiti prema Županiji i državi s prijedlogom mreže Hitne pomoći, do kvalitetnije primarne zaštite, a kad je riječ o hitnoj pomoći”, kaže Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića.

A politička odgovornost ministra i dalje se propituje. Željko Jovanović prijavio ga je i sudu časti Hrvatske liječničke komore zbog vrijeđanja kolega.

“On mora dokazati da li je u stanju biti ministar, ali najbolje je za njega, za HDZ, za Plenkovića i za sve hrvatske zdravstvene radnike i pacijente bi bilo da sam podnese ostavku i vrati se u bolnicu jer je dobar liječnik”, kaže Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a.

Plenković očito tako ne misli. ”

Ja ne znam zašto Plenković tako grčevito brani pojedine ministre koji su se dokazali kao nesposobni ministri”, dodaje Jovanović.

Tko god da je odgovoran, obitelji Ružić neće vratiti sina – ali pravdu traže.

“Da kažu dijete ti je umrlo od srčanog udara, od ne znam čega. Možda će mi biti lakše. Meni moje dijete neće nitko vratiti. Ali ako je propust u tome svemu jer ja više ne znam kome da vjerujem, želim da odgovaraju oni koji su odgovorni za to”, kaže Dubravko Ružić.

A hoće li itko odgovarati zbog neefikasnog sustava Hitne pomoći – moglo bi se znati nakon nalaza Zavoda za sudsku medicinu. (N1)