Matovilka se vraća kući

Pixabay

Nakon odiseje koja se protegnula na pet mjeseci i nekoliko stotina kilometara, pas koji je nestao u Njemačkoj pronađen je u Švicarskoj.

Pripadnici švicarske hitne pomoći su vozeći ambulantno vozilo primijetili psa kako leži uz rub ceste pokraj Zuericha. Kada su se zaustavili spoznali su da se radi o pothlađenoj i teško ozlijeđenoj njemačkoj ovčarki.

Odveli su je u veterinarsku kliniku, a ondje je zahvaljujući čipu otkriveno da se radi o devetogodišnjoj ovčarki imenom Matovilka koja je u kolovozu nestala blizu Frankfurta.

Frankfurt i Zuerich razdvaja 300 kilometara udaljenosti zračnom linijom ili 400 km cestom.

Presretna Matovilkina vlasnica Jasmin Ehret-Vaeth kaže da je ona znala otvoriti kućna vrata, ali nikad prije nije pobjegla.

Ehret-Vaeth nije mogla doći k sebi od iznenađenja kada je saznala kamo je ovčarka dospjela. “Ona uopće nije atletski tip, zapravo je lijena”.

Ehret-Vaeth i njezina obitelj uspjeli su do neke mjere pratiti Matovilkino epsko putovanje zahvaljujući odgovorima ljudi na novinske i internetske obavijesti o izgubljenom psu.

“Svaki put kad smo se pomirili da je više nećemo vidjeti, javio se netko tko ju je vidio”, kaže Ehret-Vaeth.

Matovilka je imala nekoliko prijeloma i unutarnje krvarenje. To je sanirano operacijama i ovčarka se sada oporavlja. Ehret-Vaeth se nada da će za koji tjedan moći kući.

“Kada sam joj došla u posjet bila je potpuno sedirana lijekovima, ali me je odmah prepoznala”, rekla je. (H)