Mato Lakić: ‘Imamo na tisuće necijepljene djece. Naravno da strahujemo’

Pixabay

Muškarac (34) za kojeg se sumnja da ima ospice u dubrovačku bolnicu primljen je prošlog petka. U izolaciji je i čekaju se nalazi. Dubrovačko područje zbog slabe procijepljenosti rizično je za širenje epidemije ospica

U utorak ili najkasnije u srijedu bit će poznato boluje li muškarac (34) iz Stona, koji je hospitaliziran u Općoj bolnici Dubrovnik, od ospica. Hospitaliziran je prošlog petka te je od tada u izolaciji i pod nadzorom. Potvrdio je to ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić.

‘Pacijent je prije dva i pol tjedna bio u Albaniji pa sumnjamo da se tako i zarazio ospicama. Ne zna je li cijepljen protiv ospica, a mi pretpostavljamo da nije. Trenutačno je dobrog općeg stanja i izvan životne opasnosti, rekao je ravnatelj bolnice.

I dok se čeka serološka potvrda nalaza, koji je na analizu poslan u Zagreb, odmah su poduzete sve potrebne epidemiološke mjere.

Dubrovačko područje zbog slabe procijepljenosti rizično je za širenje epidemije. Bekić ističe kako se posljednjih mjeseci procijepljenost popravila.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić strahuje od moguće epidemije.

– Naravno da strahujemo jer je pet do šest generacija slabije procijepljeno – rekao je za 24sata.

Lakić je izvijestio da je u prva četiri mjeseca ove godine značajno povećana potrošnja cjepiva u odnosu na isto razdoblje lani. 
- Tu praksu treba nastaviti, cijepiti zaostatke. Trebat će da se postoci vrate u sigurne vode – rekao je Lakić. 


Iako ne zna točan broj, navodi kako je na dubrovačkom području na tisuće necijepljene djece. Za kolektivni imunitet potreban za brzi prekid širenja bolesti, nužna je procijepljenost od 93 do 95 posto, kojima se štite oni koji cjepivo ne mogu primiti iz medicinskih razloga.