Matko Škalamera vraćen na posao, istekom pritvora više nema razloga za sankcije

Izvor: Facebook

Kako prenose mediji Matko Škalamera vraćen je na posao u Ravnateljstvo civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova u Rijeci, potvrđeno je iz MUP.

Za njega je izlaskom iz istražnog zatvora prestao vrijediti razlog da ga se drži udaljenim iz službe, a i iz kruga Matka Škalamere to je jučer potvrđeno Novom listu, no on sam i dalje ne daje izjave.

Kako je poznato, Matko Škalamera, poznati HGSS-ovac, alpinist i zaposlenik civilne zaštite u sastavu MUP-a, osumnjičen je za napad na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića, što je izazvalo niz reakcija riječke javnosti i građana, te je prošlog tjedna održan i skup podrške Škalameri.

On je u međuvremenu, nakon ispitivanja svih svjedoka u postupku, pušten da se brani sa slobode. MUP je prvog dana kad je Škalamera bio priveden, izdao priopćenje o tome da će Škalamera biti udaljen iz službe, no sada kad je istražni sudac odlučio da se može braniti sa slobode, za definitivnu odluku čeka se sudski rasplet, a u međuvremenu će Škalamera nastaviti raditi svoj posao.

Službeno pojašnjenje

“Člankom 112. stavkom 3. Zakona o državnim službenicima izričito je propisano: “Smatra se da je udaljen iz službe službenik protiv kojega je pokrenut istražni postupak i određen pritvor, o čemu se donosi rješenje.”

Istim člankom, stavkom 4. je propisano da “udaljenje iz službe traje do okončanja kaznenog postupka ili postupka zbog teške povrede službene dužnosti, a u slučaju iz stavka 3. ovoga članka (ako je pokrenut istražni postupak i određen pritvor), do isteka pritvora”, pojašnjeno je Novom listu u MUP-u.

Prema službenom policijskom izvješću, Matko Škalamera uhićen je zbog utvrđene sumnje da je “zbog nacionalnog identiteta uputio ozbiljne prijetnje te tjelesno napao 70-godišnjaka”, mada sada to susjedi u Mavrima u izjavama za Novi list opovrgavaju tvrdeći da je Arsić problematična osoba, a mediji su u međuvremenu izvještavali i o postojanju videosnimke incidenta koji se dogodio između Arsića i Škalamere, koja bi trebala dokazati da napada na parkingu nije bilo, nego samo rasprave između dvojice aktera.

Na snimci je, kako mediji doznaju, vidljivo da se Škalamera posvađao s Arsićem koji je svojim kombijem blokirao njegov automobil.

Međutim, na snimci se ne čuju psovke.

Video su snimili susjedi kojima je pažnju privukla galama s parkinga. Istovremeno, na snimci se navodno može čuti Arsićevu suprugu kako viče na njega i moli ga da ukloni kombi kako bi Škalamera, kojem su u automobilu bili supruga i dijete, mogao izaći s parkinga.

Jedan dio snimke je u mraku pa se na njoj ne vide navodni udarci koje je Škalamera zadao Arsiću.

No, u nastavku videa vidljivo je kako Arsić nakon navodnih udaraca sjeda u kombi u kojem zatim provodi najmanje dvije minute, dok Škalamera mirno stoji sa strane. Pred kraj snimke vidljivo je i da Arsićeva supruga prilazi Škalameri, daje mu ruku i ispričava mu se što zbog vozila njezina supruga nije mogao izaći s parkinga.

Pravorijek će donijeti sud, a dotad je Matko Škalamera na slobodi i na svom radnom mjestu, prenosi N1.