Matica hrvatska i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH sklopili Sporazum o suradnji

U Matici hrvatskoj potpisan je Sporazum o suradnji između najstarije hrvatske kulturne ustanove i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji su potpisali predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Suradnja dviju institucija definirana potpisanim Sporazumom obuhvaća aktivnosti usmjerene na Hrvate izvan Republike Hrvatske, i to na pripadnike suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, pripadnike hrvatske nacionalne manjine u europskim državama te hrvatsko iseljeništvo u prekomorskim i europskim državama.

Zajedničke aktivnosti će se provoditi u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran naglasio je važnost suradnje sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH u godini u kojoj Matica obilježava 180 godina od svoga osnutka.

„Briga o očuvanju identiteta, jezika i opstojnosti našeg naroda izvan Hrvatske osobito nam je važna jer osim 103 ogranka u Hrvatskoj imamo i 16 u Bosni i Hercegovini i još devet u drugim zemljama. Sporazum će zasigurno pridonijeti tomu cilju jer imamo puno dodirnih točaka i podjednake želje za afirmacijom identiteta i hrvatske kulture“, rekao je Miro Gavran.

Državni tajnik Zvonko Milas ovom je prilikom rekao: „Matica hrvatska izvrstan je partner u zajedničkom nastojanju promicanja i očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i jezika te je ova suradnja iznimno potrebna. Uvjeren sam da će višestoljetni kontinuitet djelovanja Matice Hrvatske i predanost Vlade Republike Hrvatske u jačanju veza s hrvatskim narodom koji živi izvan njezinih granica rezultirati ne samo novim, kvalitetnim i suvremenim zajedničkim projektima i programima, već i strateškim iskoracima koji će imati dugotrajne učinke na osnaživanje zajedništva hrvatskog naroda“.

Napominjemo, očuvanje, jačanje i razvoj hrvatskog zajedništva te gospodarski i opći napredak hrvatskog naroda strateški je cilj Republike Hrvatske, a suradnja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda provođenjem zajedničkih aktivnosti dodatno će doprinijeti njegovom ostvarenju.