“Nuklearni otpad nije igra” naziv je konferencije za novinare na kojoj je predsjednik Zelene liste Nenad Matić u srijedu u Sisku najavio prosvjede na Markovu trgu u Zagrebu protiv odluke o lokaciji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na Banovini. 

 Naziv konferencije, kako jer rekao Matić, proizašao je iz ponašanja ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Objasnio je kako se odluka o lokaciji odlagališta donosi politički, bez mišljenja struke i zdravog razuma.

 “Problem odlaganja nuklearnog otpada iz Krškog nije nov jer se o tome govori već godinama, a sada se traži hitno rješenje jer se bliži rok do kojeg se odluka mora donijeti. Nažalost, Sisak i Sisačko-moslavačka županija na taj su način osuđeni na politiku svršenog čina, kao što je slučaj i s Rafinerijom nafte u Sisku”, rekao je Matić.
 Odlagalište u Sloveniji, dodao je Matić, kao jedno od mogućih rješenja odbačeno je zbog navodne blizine Save i mogućega štetnog utjecaja na vodu, međutim, lokacija bivše vojarne Čerkezovca na Trgovskoj gori je u blizini  Une, ali to se ne spominje vjerojatno zato što je daleko od Zagreba.

 Matić je upozorio kako je buduća lokacija i u pograničnom području pa će za konačnu odluku biti nužna i suglasnost susjedne BiH, koja se s njom sigurno neće složiti. Kako je istaknuo, u postupku donošenja odluke nužna je suglasnost lokalne i regionalne samouprave, a s mještanima Banovine nitko nije razgovarao. Zbog toga je javno pozvao ministra Tomislava Ćorića i čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, čija je izborna baza na Banovini, da odu u Dvor i ondje razgovaraju s mještanima. 
 Predsjednik Zelene liste također je upozorio na opasnost od prijevoza nuklearnog otpada od Krškog do Čerkezovca. O tome se, kako je rekao, struka nije očitovala i nema stručnog mišljenja.

 Nenad Matić je istaknuo kako je posljednji čas da se stručnom ekspertizom za lokaciju odlagališta nuklearnog otpada pronađe najracionalnije rješenje.