Matić: Zelena lista dala “zeleni štih” proračunu Grada Zagreba za 2018.

Izvor: Nacionalno/B.Bebek

Zastupnik Zelene liste u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić rekao je u utorak da će ta stranka podržati gradski proračun za 2018. kojemu je i Zelena lista pridonijela dajući mu “zeleni štih”.

“‘Zeleni štih’ gradskom proračunu dali smo već u njegovoj izradi i podržat ćemo proračun za 2018.”, rekao je Matić na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade Gradske skupštine.

Predsjednik Zelene liste Nenad Matić podsjetio je da je njihova stranka dio vlasti s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Kaže da su u Zelenoj listi jedino “malo nezadovoljni” i tražit će povećanje sredstava za provedbu godišnjeg plana održavanja park-šuma. “U ukupnom iznosu je predviđeno sedam milijuna i 300.000 kuna, a nekad je bilo 16 milijuna kuna. Tu moramo više uložiti jer nam je bitno da rekreativna, estetska i ekološka funkcija park-šuma u gradu Zagrebu bude u punom sjaju i u punom izražaju jer to je za budućnost nas i naše djece. To moramo očuvati i tu ne trebamo štedjeti”, poručio je Matić.

Rekao je da će mnogi demagoški govoriti da proračun Grada Zagreba za iduću godinu nije razvojni i da nije socijalni, ali da je za zastupnike Zelene liste najbitnije da je on “zeleni”.

“A ‘zeleni’ je jer su za centar za gospodarenje otpadom planirana sredstva od 13 milijuna kuna. Radit će se studijska projektna dokumentacija za zagrebački centar za gospodarenje otpadom, ali i za biokompostanu Obreščica, a nastavlja se i provođenje projekta ‘kućni komposteri'”, rekao je Matić.

Rekao je da je u fokusu provođenje informativno-edukativnih aktivnosti jer građane moraju što više informirati o svim mjerama koje se tiču gospodarenja otpadom.

Istaknuo je da se “uspješno nastavlja” i projekt “Zagreb energetski efikasan grad” (ZagEE). Projekt se odnosi na dobivanje bespovratnih financijskih sredstava tehničke pomoći za izradu projekata i investicijske dokumentacije za primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na 87 objekata u vlasništvu Grada Zagreba te modernizaciju dijela javne rasvjete na energetski učinkoviti način. Vrijednost projekta ZagEE za tehničku potporu iznosi nešto više od 1,8 milijuna eura, a ukupna planirana investicijska vrijednost radova, za koje će se izraditi tehnička dokumentacija, iznosi gotovo 29,4 milijuna eura.

Naveo je da je u okviru tog projekta na 14 gradskih objekata provedena promjena goriva sa ekološki prihvatljivim, a planira se i priprema dokumentacije za 26 gradskih objekata. Instalirana su 33 solarna termalna sustava, a za 39 sustava na objektima Gradske uprave pripremljena je dokumentacija i iduće godine očekuje se realizacija. Instalirano je i 10 fotonaponskih sustava, a pripremljena je dokumentacija za instaliranje sljedeća 43.

Također, rekao je kako je sufinancirano instaliranje 258 sustava obnovljivih izvora energije fizičkim i pravnim osobama u Zagrebu, a ukupna vrijednost investicije je oko 17 milijuna kuna, uz sufinanciranje Grada Zagreba od oko 3,4 milijuna kuna.

“Grad Zagreb će, kada se završi taj projekt, imati energetsku uštedu od prosječno 49 posto na tim objektima i do 72 posto na javnoj rasvjeti, a ukupno smanjenje energetske potrošnje za 33.526 megavata, odnosno smanjenje emisije CO2 za 8390 tona te proizvodnju 290 megavata ‘zelene’ energije iz obnovljivih izvora energije”, istaknuo je Matić.

Naglasio je kako će se u Gradskom uredu za poljoprivredu i iduće godine izdvojiti sedam milijuna kuna za potpore poljoprivrednim proizvođačima, a za udruge u području poljoprivrede 700.000 kuna.

Zagreb će do lipnja iduće godine dobiti groblje kućnih ljubimaca, a oko četiri milijuna kuna u 2018. izdvojit će se za sklonište za napuštene životinje, najavio je. (H)