Matić stao u obranu Bernardića: ‘Oni koji Milanoviću nisu smjeli pisnuti, gaze Bernardića’

Predrag Matić, bivši SDP-ov ministar branitelja, u intervjuu Novom listu, među ostalim, komentirao je i ulogu aktualnog šefa stranke Davora Bernardića. ‘Kolege su mu u startu počeli podmetati noge i zaista mu nije bila pružena prilika, Možda sam i ja bio grub prema njemu, i žena mi zna reći da često nastupam sirovo…’. govori Matić.

Dokad će Davor Bernardić biti predsjednik SDP-a?

‘Prvi će mu test u njegovom predsjedničkom mandatu biti parlamentarni izbori. Bilo je osam kandidata za predsjednika SDP-a i ne mogu reći da mi je bilo koji od njih nešto posebno mirisao, ali nisam imao niti nešto protiv njih. Uglavnom, nisam imao favorita. Kad su u drugi krug ušli Bernardić i Ranko Ostojić pitao sam tko od njih dvojice ima manje šansi i rekli su mi Ostojić. Kako sam i u nogometu uvijek na strani slabije momčadi, takav sam po prirodi, glasovao sam za Ostojića. Međutim, Bernardić je pobijedio i odmah sam mu rekao da je on i moj predsjednik’, kaže Predrag Matić za Novi list.

Da, ali prilično ste grubo javno govorili o Bernardiću, kao možda niti jedan drugi član SDP-a.

‘Jesam. Politika nije meni životni poziv, čeka me vojna mirovina, nadam se da neću biti gladan kruha i to mi omogućuje da budem nezavisan. Znam dosta kolega iz stranke koji nisu u toj situaciji, pa moraju ispunjavati nečije želje. Teško je Bernardiću biti predsjednik nakon Milanovića, koji je imao jaku političku osobnost. Za dio ljudi u SDP-u on je još uvijek – mali Bero.

Vode se logikom da ne može on biti šef bivšim ministrima, potpredsjednicima Vlade i stranke i tako dalje. To je balkanski mentalitet, za njih će Bernardić uvijek biti mali Bero. Kad sam prije više od 20 godina došao u Zagreb naučio sam da je družba družba, a služba služba. To je nešto najbolje što sam naučio u životu i ja ove dvije stvari mogu razlikovati. Sa svojim sam prijateljima, ako je u pitanju služba, na vi dok je prisutna treća osoba’.

Nije baš sigurno da će se Bernardić održati do tog testa, izbori za Sabor tek su krajem 2020.

‘Mislim da će parlamentarni izbori biti ranije, da ova nategnuta shopping Vlada ne može opstati do kraja mandata. Imamo Agrokor, INA-u, Piranski zaljev’.

Ne zabrinjava vas što je Bernardić obilježen u javnosti, što se glupošću proglašava sve što izjavi?

‘Slažem se da je to problem. U lice sam mu rekao da se ne snalazi u mnogim situacijama. Ali, kolege su mu u startu počeli podmetati noge i zaista mu nije bila pružena prilika, Možda sam i ja bio grub prema njemu, i žena mi zna reći da često nastupam sirovo. Što mogu, nisam vrhunski intelektualac kao Ivo Josipović. Ponavljam, Beri se nije pružila šansa i neće se ništa dogoditi u državi ako ga se pusti da vodi stranku na parlamentarne izbore. Kad smo nedavno bili u Ogulinu, jedna je ekipa odmah popljuvala prijedloge kako ubuduće organizirati stranku da budemo operativni, ali nisu iznijeli nikakav protuprijedlog.

Ti isti koji Milanoviću nisu smjeli ni pisnuti stalno gaze Bernardića. To je to licemjerje. Neka se poklope ušima i budu malo skromniji. Nema razloga da se Bernardić povuče, ali što da i to napravi? Tko se to u SDP-u iskristalizirao kao alternativa?’, govri Matić za Novi list .