Maslac plaćamo kao suho zlato, prijeti nestašica

Izvor: Shutterstock

Cijena maslaca na svjetskim burzama vrtoglavo raste. U samo nekoliko mjeseci u maloprodaji je poskupio i do 80 posto. Zbog poremećaja na tržištu, Europi prijeti nestašica te namirnice.

Potražnja je sve veća, a maslaca je sve manje i sve je skuplji. Nakon što smo primjerice pakiranje maslaca od 250 grama u siječnju plaćali 16 kuna, isti proizvod u lipnju već je bio 20 kuna da bi mu se u rujnu maloprodajna cijena popela na 23 kune. Koliko će stajati u prosincu, kada je zbog blagdana potražnja i najveća, teško je reći, a najcrnji bi scenarij mogao biti nestašica maslaca.

“Hrvatski mljekarski sektor se već posljednjih nekoliko godina susreće s ogromnim padom proizvodnje mlijeka. Međutim, ova nestašica maslaca se događa na europskom tržištu i ona se reflektira i na naše tržište”, kazala je za Novu TV, Rašeljka Maras iz gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar.

“Došlo je do toga da su se pojavili užasni tržišni viškovi maslaca. Cijena je pala i sada kada su se te zalihe koje su se godinama gomilale prodale, sada je došlo do značajnog rasta u cijeni”, kaže Maras.

Zalihe su po niskim cijenama razgrabili Kinezi, a u međuvremenu, embargo, Ruse, Kineze i poremećaje na tržištu nisu preživjele mnoge farme, ni europske, niti domaće.

“Povećanjem cijene maslaca i financijski rezultati su puno bolji. Ipak, maslac u našoj ukupnoj proizvodnji sudjeluje s između 4 i 5 posto. Mi tu ne vidimo neku veliku mogućnost, ali svakako je riječ o dobrom znaku za oporavak mljekarskog sektora“, kazao je vlasnik mljekare Jozo Šutalo.