Martina Romić iz Vojvodine najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH za 2018. godinu je Martina Romić iz Vojvodine, odlučeno u petak navečer na 5. reviji tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u Tomislavgradu.

Stručni žiri izabrao je Romić za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji – druga pratilja je Noemi Molnar iz Mađarske, a lentu prve pratilje ponijela je Klara Jamić iz Njemačke. Najfotogeničnija Hrvatica u narodnoj nošnji je Danica Vinčec iz Kanade.

U izboru je sudjelovalo devetnaest djevojaka iz Kanade, Sjedinjenih Država, Njemačke, Rumunjske, Bolivije, Meksika, Švedske, Mađarske, Austrije, Crne Gore, Srbije, Čilea, Italije, Makedonije, Australije, Kosova ali i zemlje domaćina Bosne i Hercegovine.

Na 5. reviji tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH nazočio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

Organizator ove svečanosti, kojoj je cilj očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini je Udruga „Stećak“ iz Tomislavgrada u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika te pod pokroviteljstvom hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Kako su objasnili organizatori, ovaj tradicionalni izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske motiviran je okupljanjem i povezivanjem Hrvata iz cijeloga svijeta zbog promicanja zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnoga identiteta.