Dalija Orešković: “Nepojmljivo mi je da je USKOK odbacio kaznenu prijavu”

Izvor: Nacionalno/Nikola Nick Mraović/Ilustracija

U studiju televizije N1 gostovala je bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, koja je komentirala aktualne teme.

Dalija Orešković je komentirala sadržaje transkripata iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka danih USKOK-ovim istražiteljima.

Je li ovo bilo prešućivanje istine ili svjesno laganje?

Rekla bih drugo. Kad pročitate, to je uznemirujući sadržaj. Kad bi se moglo sažeti, onda je to potresno svjedočanstvo na koji način je Vlada zloupotrebljavala sustav, potkopavala vladavinu prava i obmanjivala javnost i institucije, kako bi interesnoj skupini omogućila korist pod krinkom spašavanja kompanije u problemima.

Što bi trebala biti politička posljedica za aktere?

Nepojmljivo je da pričamo o tome. Ovo je stanje općeg užasa i očaja, ovo govori da državi imamo stanje da institucije ne djeluju. Nepojmljivo mi je da je USKOK odbacio kaznenu prijavu. Ako se ne može zaključiti da je odbacivanje posljedica izravnog pritiska politke, to govori da nam nedostaje znanja da se ozbiljno bavimo ozbiljnim korpucijskim temema. Evidentno je da je u konkretnom slučaju USKOK okrenuo glavu na drugu stranu.

Postoji li mogućnost da netko iz vrha Vlade traži od FINA-e uvid u pojedine izvještaje?

U teoriji vjerujem da da, ali ne ovakav način kao u konkretnom slučaju. Dalić je rekla: “Dogovorila sam se”.

To znači da je koristila moć i poziciju. Je li to kazneno djelo, neka se netko drugi time bavi. U javnosti, a i USKOK je to prihvatio, je prihvaćena teza o neformalnoj radnoj skupini. Zastrašujuće je da se nitko nije sjetio Zakona o vladi koji definira na koji način se formiraju radna tijela. Za to treba odluka Vlade, mora glasati većina ministara za to. Vlada nije donijela tu odluku.

Vladavina prava znači da se svi, pa i Vlada, moraju držati načina koji je negdje propisan. Druga teza koja je pogrešna je da je predsjenik Vlade o svemu obaviješten. Ma nije.

Iz transkripata proizlazi da je i premijer bio član grupe Borg. Nema odluke Vlade koja daje legitimitet radnoj skupini. Ovo je privatna interesna skupina koja je zlorabila sustav jer je imala zaštitu premijera.