Martin Baričević novi predsjednik Udruge općina RH

Martin Baričević novi predsjednik Udruge općina RH/ Izvor: Nacionalno/D.Prša

Danas je u Zagrebu održana Izborna Skupština Udruge općina u RH na kojoj je nakon osam godina izabran novi predsjednik.

Za novog predsjednika Udruge općina RH izabran je Martin Baričević, načelnik općine Jasenice (Zadarska županija).

Nazočnima se u uvodnom djelu Skupštine obratio sada već bivši predsjednik Đuro Bukvić koji je izdvojio aktivnosti kojima se Udruga unazad osam godina, koliko je bio predsjednik, bavila i koje su poslovne rezultate ostvarili. Posebno je naglasio da je zadovoljan što su uspijeli u zadnju godinu dana učlaniti u Udrugu novih 30 članica, tako da sada Udruga broji 305 članica.

Pozvao je na zajedničko djelovanje u cilju opstanka ruralnih sredina jer podatci govore da u ruralnim sredinama živi 150.000 ljudi manje.

Na Skupštini su izabrani i potpredsjednici Udruge: Glorija Paliska (Općina Raša-IDS), Zlatko Fumić (Općina Brinje-HSS) i Slavko Prišćan (Općina Rovišće-HDZ).

Izabran je i novi Upravni odbora od 20 članova: Slavko Prišćan (Rovišće), Ankica Zmajić (Vrpoje), Božo Lasić (Konavle), Glorija Paliska (Raša), Nebojša Andrić (Vojnić), Siniša Pavlović (Kloštar Podravski), Mario Kos (Sv. Križ Začretje), Zlatko Fumić (Brinje), Franjo Bukal (Orehovica), Ivo Zelić (Petrijevci), Ivica Kovačević (Jakšić), Sanja Udović (Viškovo), Mladen Bartulović (Podstrana), Marija Mačković (Jasenovac), Živko Bulat (Unešić), Bruno Hranić (Vidovec), Đuro Bukvić (Lukač), Darko Galić (Privlaka), Martin Baričević (Jasenice) i Mato Čičak (Rugvica).

Novoizabrani predsjednik Udruge Općina u RH Martin Baričević za Nacionalno.hr izjavio je:

“Hrvatska država u cjelosti, Sabor, Vlada i sva državna tjela javno prolongiraju decentrlizaciju, a od decentralizcije ovisi razvoj lokalne smouprave, a od razvoja lokalne samouprave i odluke koje su na što nižoj razini, mjeri se i razina demokratskog razvoja jedne zemlje, mjeri se i razina gospodarskog razvoja.

Udruga općina je interesna udruga i svi su suglasni da tu decentalizaciju treba provesti, ne na način da to oslabi jedinstvo hrvatske države i hrvatskog naroda nego da upravo bude suprotno, da ojača poziciju države Hrvatske” – kazao je Martin Baričević.

Dodao je da da će i dalje težiti što većem broju članica, jer kako je kazao, što nas je više to smo jači.

“Kao novi predsjednik Udruge općina RH, moja je politika decentralizacija RH, snažnije uključivanje, kako lokalne samouprave tako Upavnog odbora Udruge općina u sve političke, gospodrske i društvene procese u RH” – poručio je novoizbrani predsjednik Udruge općin RH Mrtin Baričević.