Marković: SP će biti najveća sigurnosna operacija u povijesti sporta

Hina

Prema svim najavama svjetsko prvenstvo u Rusiji bit će jedna od najvećih sigurnosnih operacija na međunarodnim sportskim natjecanjima.

Rusija je iznimno veliku pažnju posvetila sigurnosti i poduzete su brojne mjere kako bi sve proteklo bez incidenata.

“Prema onome što smo prošli tijekom priprema i prezentacija, ali i po dolasku u Rusiju, bit će ovo najveća sigurnosna operacija u sportskoj povijesti,” kazao je za Hinu povjernik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Miroslav Marković.

Naglasio je kako je u početku bilo manjih sumnji, no Rusi su učinili više nego što su najavljivali.

Marković je istaknuo kako su ruske vlasti pitanje sigurnost podijelile na dvije razine – opasnost od terorizma i huliganizma.

“Sasvim siguirno stadioni će biti najsigurniji. Također i navijačke zone, hoteli u kojima će biti smještene reprezentacije.. .Posebna pažnja posvetila se osiguranju zrakoplovnih luka, željezničkih postaja, stanica metroa,” naglasio je Marković dodavši: “S obzirom na veličinu cijele zemlje ne može se isključiti da se negdje nešto ne dogodi. Uvijek treba biti oprezan, Međutim, mjesta gdje je nešto organizirano bit će sigurna.”

Marković se osvrnuo i na pitanje huligana.

“Rusi su poznati po svojim ‘ferkama’, dogovorenim tučnjavama. Nekada su se vodile borbe između dva sela, a danas su tu tradiciju prihvatili moderni navijači. Međutim, Rusija je previše uložila u ovo prvenstvo i siguran sam kako se scene iz Francuske gdje su se tukli engleski i ruski navijači ovoga puta neće ponoviti. Rusi žele svoju zemlju pokazati kao sigurnu i turistički zanimljivu i ne vjerujem kako će dozvoliti divljanja huligana.”

Posljednjih se dana piše kako bi upravo u Kalinjingradu moglo biti najviše problema s navijačima. Srbija tamo ima svoj kamp i u Kalinjingradu će igrati protiv Švicarske, u grad dolaze i Englezi i naši navijači. Srećom, ne svi u isto vrijeme.

Na navijačkim forumima naveliko se ratuje. Srbi prijete Hrvatima i Albancima, Rusi Englezima.

“Ruske vlasti već mjesecima raspolažu s takvim informacijama. Sve je krenulo prepucavanjima preko društvenih mreža, tako da su imali dovoljno vremena za pripremu. Iskreno, ne vjerujem u te informacije.”

Marković je upozorio kako je Rusija promijenila zakone vezane uz huliganske izgrede i oni su sada daleko stroži.

“Primjerice ruskim navijačima prijeti zabrana putovanja po zemlji od čak sedam godina, plus velike novčane kazne. Za strane navijače su propisane visoke novčane kazne, te zatvorske kazne zavisno o težini dijela, a poznato je kako ruski zatvori mogu biti surovi,” kazao je na kraju povjernik za sigurnost HNS-a. (H)