Markotić u Vraždinu: Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj imat će tjedne sastanke

Markotić: Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj imat će tjedne sastanke

Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj imat će tjedne sastanke kako bi poboljšale zbrinjavanje pacijenata razmjenom iskustava, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić nakon posjeta Općoj bolnici Varaždin u nedjelju.

U varaždinskoj je bolnici održan sastanak ravnatelja Nenada Kudelića s Alemkom Markotić te ravnateljem Kliničke bolnice Dubrava Ivicom Lukšićem.

Kudelić je naglasio je da sve ustanove u kojima se pojavljuje velik broj hospitaliziranih prolaze kroz iste organizacijske izazove.

„Mi, nasreću, već drugi dan zaredom imamo pad broj hospitaliziranih tako da se danas na liječenju nalazi 257 osoba. 21 je u jedinici intenzivnog liječenja, od toga je 19 na respiratoru u Varaždinu, a jedna je na respiratoru u Klenovniku“, rekao je Kudelić koji i kroz sljedeća dva tjedna i dalje očekuje veliko opterećenje bolničkog sustava.

Prim. Renata Krobot, voditeljica Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin, dodala je da su dobili savjete kako se organizirati za neprestani priljev bolesnika.

„Ja radim u jedinici intenzivnog liječenja, dovoljno kapaciteta za prijem bolesnika imamo, dovoljno respiratora imamo, ali dodatni savjeti uvijek su dobrodošli“, kazala je Krobot.

Model za cijelu Hrvatsku

Markotić je najavila novi oblik suradnje koji će biti model za cijelu Hrvatsku. Počinje se s tjednim sastancima između KB Dubrava, koja je sad najveća covid bolnica u Hrvatskoj, i Klinike za infektivne bolesti te kreće projekt telemedicine koji je dogovoren s hitnom službom. Centralna jedinica će biti instalirana u Klinici za infektivne bolesti.

„I maksimalno, koliko se to bude moglo, po svim intenzivnim odjelima po cijeloj Hrvatskoj gdje se liječe najteži covid bolesnici, tako da bi u svakom trenutku razmjena iskustava, komunikacija, mogla što bolje funkcionirati i brže se donositi odluke i nove smjernice za liječenje pacijenata“, rekla je Markotić.

Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, o stanju u najvećoj hrvatskoj covid bolnici rekao je da imaju stalan priljev bolesnika, oko 40 dnevno.

„Imamo oko 470 bolesnika, 81 na respiratoru. Osjećamo relaksaciju kad je Arena proradila, za bolesnike koji su lakši, pred otpustom“, izjavio je.

Dodao je da su imali jednog pacijenta kojemu se stanje pogoršalo pa su ga vratili nazad, što je, ustvrdio je, uobičajena i dogovorena praksa.

Markotić je u Varaždinu komentirala smrtnost pacijenata na respiratorima rekavši da je ona zasad u svijetu oko 50 posto, no da će se prave analize tek raditi.

„Smrtnost nije samo broj, ovisi o puno karakteristika, dob, kronične bolesti, pretilost, broj bolesnika. Nije dobro da se stvara panika ili krive percepcije o broju umrlih“, kazala je Markotić te dodala da se situacija mijenja.

„Sva statistika će biti transparentna i jasno analizirana kad jednom ova situacija prođe. Samo prebrojavanje ne daje pravu sliku“, izjavila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”.

„Ako se svi pridržavamo mjera, to je pravi smjer koji jedini može pomoći“, zaključila je Markotić u Varaždinu.