Markotić: “Ako u sljedeća tri tjedna stanje bude pod kontrolom, brojke možda počnu padati”

Zagreb, 09.03.2020. - Nacionalni stožer civilne zaštite odrzao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio nove mjere borbe protiv zaraze koronavirusom. Na fotografiji Alenka Markotić, Davor Božinović, Vili Beroš. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Glavna žena Nacionalnog stožera i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić nada se da bi za tri tjedna epidemija mogla dosći vrhunac te da bi tada broj oboljelih mogao početi padati.

Hrvatska uspješno nastavlja borbu protiv epidemije: u 24 sata otkriveno je još 68 novoobljelih od koronavirusa pa je ukupan broj sada 1079. Epidemija je uzela i osmu žrtvu. Preminula je 86-ogodišnja pacijentica u KB Dubravi. Četvero je oboljelih više na respiratoru, a još četvero je ozdravilo, sada ih je 92.

Danas je otkriveno 20 novooboljelih više nego jučer, što je i dalje manje od prekjučer, kada je bilo 96 novootkrivenih, kao i dva dana ranije sa 77 oboljelih.

“Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju. Bitno je da područja, u kojima se javljaju novi slučajevi, da se uspiju dobro organizirati, u što ja vjerujem, i da drže porast oboljelih u normali. Sad se virus proširio prema jugu. Jug je bio avanarda kroz stoljeća, i u kulturi i sportu pa smo sigurni da će biti i u obrani od virusa”, kazala je Alemka Markotić za RTL Danas.

“Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom, očekujem da bi mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom put”, dodala je.

Ministar Davor Božinović je danas spomenuo mogućnost otvaranja tržnica, no o tome moraju donijeti odluku epidemiolozi.

“Kad uspijemo postići pad broja oboljelih onda možemo postepeno razmišljati o popuštanju mjera”, kaže Markotić.

Od nas je u borbi protiv koronavirusa bolji bolji samo Japan, a profesorica Markotić za RTL je istaknula što smo sve dobro napravili: “Ne bih komentirala je li netko radio loše i zašto, za to bi trebalo par sati da analiziramo i vidimo gdje su eventualne pogreške. Mi smo zadovoljni drugim mjestom. Ono što smo dobro uradili je da smo odmah uveli test za dijagnostiku. 27 dana smo testirali, a da nije bilo oboljelog. Prve zaražene smo odmah identificirali i označili njihove kontakte. Bili smo fokusirani na otkrivanje novih slučajeva i izolaciju njihovih kontakata. Imali smo i malo sreće da virus nije odmah ušao kroz zdravstvene institucije kao recimo u Sloveniji. Uvodili smo postepeno i razumno mjere tako da su ih ljudi mogli prihvatiti. Imamo puno akumuliranog iskustva i mislim da je pristup racionalnog uvođenja mjera, kao i pridržavanja tih mjera od strane građana, bio učinkovit.”

U hrvatskom slučaju, kaže Markotić, dobro je što za većinu oboljelih znamo kako su se zarazili.

“Koliko mi je poznato jedan od razloga uspjeha je da znamo čiji su kontakti, možda za dvoje troje se nije znalo kako su se razboljeli, to je iznimno važno.”

Markotić kaže da je svjesna da se i ona sama može zaraziti, ali ističe da je njen posao liječnice da pomogne građanima. Posebno važnu ulogu imaju, kako je rekla, i novinari.

“I ja ću sigurno uskoro biti puno više s pacijentima. I novinari čine veliku stvar, čestitam na profesionalnosti. Utjecaj medija je jedan od razloga da smo uspješni, jer su jasno i kontinuirano prenosili informacije”, zaključuje.

Nacionalno/N1.