Markić: Naš referendum nije antisrpski, već antikorupcijski

Foto: HRT

Hoće li se raspisati referendum o izmjeni izbornog zakona prema kojoj se u Sabor više ne bi biralo osam zastupnika nacionalnih manjina? Je li to izbacivanje predstavnika manjina iz političkog života ili primjena pravila drugih europskih zemalja? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno u kojoj su gostovali: Željka Markić iz udruge U ime obitelji, saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, ministar uprave Lovro Kuščević, saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak i predsjednik stranke DESNO Anto Đapić. 

Inicijativa za referendum nije antisrpska, već antikorupcijska, a njen cilj je osigurati reformu hrvatskog izbornog sustava kojom će se podići opća razina poštenja u politici, rekla je Željka Markić. Birači će tako moći izravnije djelovati na svoje predstavnike. Markić je istaknula da je ova incijativa nastavak trajnog angažmana njene udruge da se kroz promjene izbornog sustava osigura bolje upravljanje Hrvatskom. Rekla je da se udruzi javlja i puno pripadnika nacionalnih manjina koji podržavaju inicijativu. Markić smatra da nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju položaj koji nije na taj način osiguran ni u jednoj zemlji EU-a. Važno je očuvati jezik, kulturu, obrazovanje i jedinstveni identitet nacionalnih manjina, ali to što imaju 8 predstavnika u Hrvatskom saboru je politička računica koja dovodi do političke trgovine i korupcije i nije nikakvo jamstvo manjinskih prava, zaključila je Markić.
Boris Milošević smatra da je inicijativa antisrpska i da je njen cilj smanjenje prava nacionalnih manjina, kao i da se zabije klin suradnji između zastupnika nacionalnih manjina i vlade desnog centra. Rekao je da je inicijativa došla od političkih marginalaca poput Đapića. Milošević je istaknuo problem koji susreću mnogi pripadnici nacionalnih manjina na biralištima, gdje im se često ponudi samo bijeli listić. Na pitanje voditelja Mislava Togonala što misli o prijedlogu da se zadrži 8 predstavnika, ali da oni ne mogu arbitrirati pri izboru Vlade, Milošević je odgovorio kako je to prijedlog o kojem se može raspravljati na forumima i uSaboru, ali da je tema drugačija, a to je incijativa da se posve ukine pravo zastupnika manjina da uopće budu birani. Dodao je da Srbi nisu privilegirani kao manjina i da susreću mnoge probleme, bore se za struju, vodu, asfalt i druge esencijalne stvari.
Anto Đapić rekao je da ne surađuje sa Željkom Markić, ali da podupire njen rad i da je moguća zajednička suradnja. Slaže se da je potrebna cjelovita reforma izbornog sustava, ali da je trenutna inicijativa usredotočena na uklanjanje relikta hrvatskog političkog života. Bolestan zub treba iščupati, a to je onaj dio izbornog sustava koji narušava opće biračko pravo, rekao je Đapić. Svi građani Hrvatske moraju biti politički Hrvati. Okidač inicijative Udruge dragovoljaca HOS-a je ponašanje predstavnika srpske i talijanske nacionalne manjine prema HOS- u ratnom zankovlju HOS-a.

Emisiju pogledajte na stranicama HRT-a