Marjanović o izvješću SOA-e: Opasnost postoji, no sustav je čvrst i snažan

Sigurnosno-obavještajna agencija objavila je četvrto javno izvješće o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj i susjedstvu, od lipnja prošle godine do danas. U njemu se, uz ostalo, ističe da je na državne institucije izvedeno sedam velikih hakerskih napada koje su sponzorirale druge države.

U izvješću SOA-e stoji i da su zamjetni pokušaji kojima se Hrvatsku želi prikazati u negativnom svjetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica vezanih za Domovinski rat i njegov obrambeni i oslobodilački karakter.

Terorizam je i dalje jedna od najvažnijih prijetnji sigurnosti građana u Europi. Iako teroristički napad na hrvatskom tlu nije vjerojatan, njegova se mogućnost ne može isključiti. U državama hrvatskoga jugoistočnog susjedstva, koje imaju mnogobrojne radikalne islamističke zajednice, vjerojatnost napada je umjerena, a vjerojatnost terorističkih napada u zapadnoeuropskim državama ostaje visoka.

O izvješću je u Dnevniku 3 razgovarano sa stručnjakom za sigurnost Bonom Marjanovićem. Na pitanje može li se pretpostaviti koje su države koje su izvele hakerske napade na Hrvatsku, Marjanović je rekao kako, ako se uzmu u obzir neka izvješća europskih sigurnosnih službi, čini se da su u pitanju Rusija i Kina.

Kada se spominje stvaranje negativne slike o Hrvatskoj i širenje lažnih vijesti pogled ide prema istoku – Rusiji i Republici Srbiji. Rusiji je primarni cilj spriječiti širenje euroatlanskih integracija i stvoriti zid prema širenju NATO-a,  a Srbiji je u interesu da se potiče situacija uznemirenosti u Hrvatskoj kako bi mogla ostvariti neke svoje ciljeve, smatra Marjanović.

Odgovarajući na pitanje je li deset tisuća salafita koji žive u našem jugoistočnom susjedstvu potencijalna opasnost u smislu terorističkih napada, Marjanović kaže kako je njih oko 1000 bilo na tim ratištima i vratili se u naše susjedstvo. Za pretpostaviti je da nisu došli na odmor i mirovanje, već su spremni na svakakve akcije.

No, sustav sigurnosti tu mora biti čvrst, jak – što se da vidjeti iz izvješća. U suradnji s europskim službama i službama sigurnosti jugoistočnih država ide se cilju da se što kvalitetnije drže pod nadzorom, istaknuo je Marjanović.