Marina Šunić iz Rodaljica najuzornija hrvatska seoska žena

Marina Šunić iz Zadarske županije najuzornija je hrvatska seoska žena, a tu je prestižnu titulu osvojila u Svetom Petru u Šumi, u konkurenciji 17 kandidatkinja iz 15 županija, na čemu joj je čestitala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanica premijera Andreja Plenkovića, piše Glas Istre. Prva pratilja je Gordana Brozović, predstavnica Zagrebačke županije, a titulu druge pratilje ponijela je Nives Skokić iz Vukovarsko-srijemske županije.

Izbor najuzornije hrvatske seoske žene je, kazala je ministrica, postao prepoznatljiv, vidljiv u Hrvatskoj.

– Svake godine svjedočimo primjerima žena koje su doista izbrisale sve granice između ruralnog i urbanog. Srušile sve predrasude. One se naravno bave poljoprivredom u ruralnom prostoru, ali i mnogim drugim djelatnostima.

Ovogodišnje sudionice izbora su profesorice glazbe, aktivne su u vatrogastvu, a ima i poljoprivrednih inženjera, žena koje se ističu u humanitarnom radu, koje su vrlo uspješne poduzetnice, znači trže i stvaraju dodanu vrijednost od osnovnih proizvoda, i svake je godine, čini mi se žiriju sve teže i teže, poručila je ministrica poljoprivrede kojoj je pripala čast da otvori izbor, no ove godine na netipičan način.

Sabljom je prerezala ogroman krokant na tri kata, lošinjsku tortu, kao što je to dugogodišnja tradicija na vrhuncu slavlja, a s Lošinja ga je donijela kandidatkinja Primorsko goranske županije Ivanka Golubović koja se u svom OPG- u bavi uzgojem voća, povrća i maslinovog ulja.

Ovogodišnji izbor najuzornije hrvatske seoske žene održan je u Svetom Petru u Šumi, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Antonija Mrzlić Budak. Organizaciju potpisuje Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, a pokroviteljstvo Hrvatski sabor, Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te TZ Istre i TZ Središnje Istre.