Marin Strmota (HDZ): ‘Politička scena nam je zagađena’

Izvor: Dnevnik.hr

Marin Strmota, bivši državni tajnik u Ministarstvu demografije, u javnosti poznatiji zbog moralne ostavke koju je pred resornom ministricom dao na konferenciji za medije, gostovao je u N1 studiju uživo govoreći o aktualnostima i demografskom problemu Republike Hrvatske.

Iz Uljanik grupe od početka godine otišlo je više od 1000 ljudi, a dobar dio njih u inozemstvo.

“Trend i brojke su neumoljive, a padu prirodnog prirasta, prema posljednim podacima, Rijeka je prva u Hrvatskoj. Svi uvjeti koji vladaju na političkoj sceni, gospodarstvu i društvu, iseljavanje je posljedica svega toga nepovoljnog”, istaknuo je Strmota.

Prema posljednim podacima, čak 449 općina bilježi pad prirodnog prirasta, a svega ih je 105 imalo rast.

“To je ono što najviše zabrinjava, demografija je vrlo jasna. U 2017. prvi put sve županije bilježe negativni prirodni prirast, a to je više nego alarmantno”, rekao je Strmota. Dodaje kako je samo sedam gradova koji se mogu pohvaliti blagim prirodnim prirastom, ali se boji i da će oni uskoro otići u “crno”.

“Trend je vrlo jasan, broj rođenih iz godine u godinu pada, a umrih raste. Ukoliko se ne bude ozbiljno radilo na mjerama populacijske politike, a moguće da je za to već kasno,moguće je da ni to neće potrajati”, komentira Strmota pojašnjavajući kako se svi gradovi koji imaju više rođenih od umrlih nalaze u blizini velikih gradova.

“Nažalost, ne stojimo dobro, to nije nikakva novost”, dodaje.

Može li se situacija promijeniti?

“Ja osobno to ne vidim, možda se to radi s reformama ali oko pitanja demografije i populacijske politke, ja ne vidim iskorak, a ne vidim to ni u proračunu”, kaže Strmota ističući kako Ministarstvo demografije ne može samo raditi na tako kompleksom problemu.

Upozorava kako je problem loša politika, ali i nepoštivanje zakona koji su sami po sebi dobri. Tako, navodi primjere, imamo problem s otpuštanjem trudnica i radnim vremenom trgovačkih lanaca.

“U drugim državama to je uređeno, a kod nas pod kojim izlikom nije – ja to ne znam. Oni pod jednim uvjetima posluju van – a pod drugim kod nas”, napominje.

Strmota se prisjetio zadnjih dana na funkciji državnog tajnika u Ministarstvu demografije. Kaže kako je odlučio napustiti tu funkciju jer je shvatio da se ništa neće promijeniti.

“Shvaćao sam polako ali sigurno, zadnje je bilo to Vijeće sat vremena prije moje ostavke, tada je trebalo iskoračiti i udariti šakom u stol. Pokazao sam brojke i rekao da idemo u provaliju, vidio sam da tamo nema volje… Zamolio sam premijera da s nama izađe pred javnost, da je to učinio, vjerojatno bi ostavka izostala”, rekao je.

“Znao sam da bi tamo samo gubio vrijeme i sjedio, a da od mene ne bi bilo nikakve koristi”, iskren je Strmota.

Potvrdio je da je ostao član HDZ-a.

” Ja sam još član stranke, to me nije strah i sram reći, mogu reći da je ona stvorila zemlju, sad gdje je ona otišla – to je sad jedan drugi par cipela: Politička scena nam je zagađena”, kaže Strmota.