Marijana Petir sudjelovala na stručnom skupu o opstanku Banovine

Predsjednica saborskoga Odbora za poljoprivredu Marijana Petir otvorila je u ponedjeljak stručni skup pod nazivom „Opstanak na Banovini“ u organizaciji Lokalne akcijske grupe Una iz Hrvatske
Dubice.

Demografska situacija u Republici Hrvatskoj je zabrinjavajuća, no još uvijek nije kasno da osim države sačuvamo i narod,  istaknula je Petir tom prigodom. Govoreći o problemu demografskog sloma ruralnog prostora, posebice Banovine i ulaganjima u deprivirana, slabije razvijena područja, Petir je rekla kako je Vlada Republike Hrvatske u svoj Program rada uvrstila „Projekt Banovina“ kako bi se pomoglo razvoju toga kraja. Istaknula je da će Republici Hrvatskoj u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a 2021. – 2027. na raspolaganju biti oko 9 milijardi eura za Kohezijsku politiku i 4,5 milijardi eura za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ulaganja koja se, u smjeru nadležnosti općina  gradova i županija planiraju, vezana su uz projekte koji će se birati na temelju spremnosti za provedbu, a vezana su uz investicije u ključnu lokalnu infrastrukturu kao što su pristup zdravstvenoj skrbi, skrbi za djecu i obrazovanje, i lokalne usluge – poštanski uredi, knjižnice i prijevoz, kazala je Petir. Od sredstava iz  europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru financijske perspektive 2014. – 2020. do sada je na području Sisačko-moslavačke županije ukupno ugovoreno projekata za 2,33 milijarde kuna. Uz navedeno, iz Državnog proračuna ukupno je izdvojeno 114,3 milijuna kuna, a u okviru europske teritorijalne suradnje ugovoreno je projekata u vrijednosti od  5,5 milijuna kuna.

Petir smatra da su sva ta financijska sredstva  novi tračak nade za Hrvatsku koja kao i cijela Europa proživljava vrhunac demografske zime, no sam novac po sebi nije dovoljan da bi regije poput Banovine opstale i da bi se potaknula demografska obnova u Hrvatskoj. – Kao političari, imamo odgovornost prema našim građanima kreirati takve politike gdje će svako ljudsko biće biti u središtu svake politike, istaknula je Petir napominjući da više ljudi podrazumijeva više genijalnosti, više talenata, više inovacija i više svega dobrog.

– U Republici Hrvatskoj potrebno je utvrditi prioritete, osmisliti mjere i provesti strukturne reforme kako bi vratili iseljene Hrvate, a kroz jasnu, ciljanu i strateški postavljenu demografsku, populacijsku, stambenu i poreznu politiku potrebno je podržati mlade obitelji u njihovoj otvorenosti prema životu, rekla je Petir, pozvavši na daljnju raspravu o ovom problematici i izrazivši podršku inicijativima koje mogu utjecati na povratak i ostanak stanovništva na hrvatskom selu.

Demografska pitanja u nadležnosti su država članica i na njih se najbolje može
odgovoriti na lokalnoj i regionalnoj razini, no Europska komisija se, između ostalog i
na poticaj Hrvatske uključila u rješavanje ovog problema i pripremila Izvješće o
utjecaju demografskih promjena. Uz navedeno očekuje se objava Zelene knjige o
starenju i dugoročne strategije Unije za ruralna područja. Ove dvije inicijative trebale
bi ponuditi rješenja za probleme starenja europskog stanovništva i fenomen
opadanja stanovništva u brojnim regijama EU.  Problem starenja stanovništva,
opadanja broja stanovnika i fenomen iseljavanja iz ruralnih područja uz smanjenje
ulaganja u infrastrukturu i usluge na ruralnim područjima gorući su problemi na koje
se na razini Unije odgovorilo pokretanjem spomenutih inicijativa.

Na skupu su sudjelovali i stručnjaci iz područja demografije, sociologije, etnologije, ekonomije, poljoprivrede i ruralnog razvoja s ciljem dobivanja smjernica za najbolje moguće korištenje razvojnih potencijala održivog razvoja Banovine.