Marijan Živković oslobođen od daljnjeg suđenja: ‘Hvala Bogu, ima ga i pravda je pobijedila!’

Vukovar, 03.09.2013 - Nakon jučerašnjeg nasilnog skidanja ploča, jutros je nastavljen mirni prosvjed Stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv postavljanja dvojezičnih ploča na zgrade institucija u Vukovaru. Na slici Marijan Živković koji se nakon noći provedene u policiji priduružio prosvjednicima. foto FaH/ ds

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odustalo je od daljnjeg postupka protiv Marijana Živkovića,  Vukovarca i oca dvojice poginulih branitelja, potvrdio je za N1 televiziju njegov odvjetnik Emil Mitrovski. Živkoviću se sudilo zbog razbijanja ćirilične ploče na policijskoj postoji u Vukovaru 2013. godine.

“Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru prije održavanja rasprave, koja je bila zakazana za 5. studenoga, dostavilo je podnesak Općinskom sudu u Vukovaru kojim se obustavlja postupak protiv Marijana Živkovića. Općinsko državno odvjetništvo postupak je obustavilo nakon provedenog novog psihijatrijskog vještačenja u ponovljenom postupku. Ono je potvrdilo prvo vještačenje u ovom slučaju, da je Marijan Živković u vrijeme počinjenja djela bio neubrojiv. Time je rasprava postala bespredmetna, a Marijan Živković je slobodan čovjek”, kaže Mitrovski, koji objašnjava da Živković tada, ponesen emocijama i masom, nije mogao upravljati svojim postupcima te da se u slučajevima u kojima vještaci to utvrde uobičajeno više ne raspravlja o meritumu.

Marijan Živković za N1 je potvrdio da mu je uručeno rješenje o obustavi te je kratko poručio: “Ja sam mali čovjek, ali se nisam bojao ničega, a evo samo mogu plakati za svojim sinovima. Ali pravda je pobijedila i dragi Bog to valjda vidi i gleda. A i narod. Mnogi su mi rekli da se mole za mene, i sam se molim. Samo to mogu reći, hvala Bogu, ima ga i pravda je pobijedila.”

“Pravna je to pobjeda, a ne politika”, ističe Mitrovski, koji smatra da se postupak nakon 2016., kada je Živković prvi put nepravomoćno oslobođen, više nije trebao ni voditi.

Nacionalno/Dnevno/N1