Marić: Vlada očekuje da nijedan trošak vezan za Agrokor neće pasti na teret građana

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izjavio kako u Vladi očekuju da trošak financijskog restrukturiranja i otplate duga Agrokora te nijedan drugi trošak vezan za taj koncern neće pasti na teret poreznih obveznika, a predstavljeni plan održivosti za Agrokor označio je kao ključni korak u financijskom i poslovnom restrukturiranju Agrokora i njegovih kompanija.

“Teško je išta garantirati, ali Vlada je od početka vrlo jasno komunicirala da cijelu problematiku i cijeli ovaj proces vodi u smjeru da ne bude nikakav teret za porezne obveznike. Dakle, Vlada očekuje da ni trošak financijskih restrukturiranja niti otplate kredita niti bilo koji drugi trošak vezan za Agrokor neće pasti na teret poreznih obveznika”, rekao je Marić u intervjuu za Novu TV.

Upitan kako tumači predstavljeni plan održivosti za Agrokor, odgovorio je kako to smatra ključnim korakom u financijskom i poslovnom restrukturiranju Agrokora i njegovih kompanija.

“To je ključni korak koji slijedi, financijsko i poslovno restrukturiranje koncerna Agrokor i njegovih kompanija. Ključni korak u cijelom ovom procesu. Onaj prvi dio, kada je zapravo bio glavni naglasak na osiguravanju likvidnosti kako bi pojedine kompanije dobile dostatna sredstva za funkcioniranje, bio je kompleksan, ali ovaj bi smatrao čak još i važnijim”, kazao je Marić.

O oporbenom prijedlogu opoziva Vlade: Uvjeren sam da imamo većinu

Istaknuo je kako je apsolutno uvjeren da će Vlada osigurati većinu u Saboru kako bi se argumentirano odbila oporbena inicijativa za opozivom Vlade zbog Agrokora.

“S druge strane, moram apostrofirati da kada imate ovako kompleksnu situaciju, bez da ikome imputiram išta jer u demokratskom procesu svi imaju pravo na sve u smislu parlamentarne procedure, ipak malo više konstruktivnosti i malo više vlastitog doprinosa i općenito odgovornosti za ovakvu kompleksnu situaciju bi svima nama i cijeloj državi bilo više od koristi”, poručio je.

Rebalans i proračun za 2018. pararelno možda već ovog tjedna

Marić je izvijestio kako u njegovu ministarstvu planiraju paralelno izaći s prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg proračuna te državnog proračuna za iduću godinu, te čine sve kako bi to bilo ovoga tjedna.

Za rebalans je kazao kako ponovno dobrim dijelom biti tehnički, budući da neće biti probijanja rashodne strane proračuna.

Ustvrdio je kako uvođenje poreza na nekretnine odgođeno “do daljnjega”, ali da će neki njegovi elementi “vjerojatno biti apostrofirani i akceptirani u postojeći zakon o komunalnom gospodarstvu”, iako sigurno ne već u idućoj godini. (Hina)