Marić: Potreban je nastavak provedbe strukturnih reformi

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Ministar financija RH Zdravko Marić izjavio je za središnji Dnevnik HRT-a da je MMF došao u jednom partnerskom odnosu prema državama cijele srednjoistočne Europe kako bi pomogao svojim savjetima – da se što prije pojača gospodarski rast i napravi proces konvergencije prema državama gospodarski razvijenijim od ove regije.

To je misija o kojoj smo guverner Boris Vujčić i ja razgovarali s Christine Lagarde, glavnom direktoricom MMF-a, koja dobro poznaje situaciju u ovoj regiji, rekao je Marić u Dubrovnik gdje se održavakonferencija “Ubrzavanje realne konvergencije u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi – uloga upravljanja i institucija”.

Na pitanje što treba učiniti da bi se ubrzao rast od 2,5% ili 3%, ministar Marić kazao je da je odgovor kratak – nastavak provedbe strukturnih reformi. Samo su to mjere koje mogu pojačati potencijalni gospodarski rast. Hrvatska danas ima stopu rasta nešto od preko 3% što je dobro nakon šest i pol godina recesije. To je stopa koja je počela generirati radna mjesta i to je ono što mi najviše i trebamo. Sigurno je da svi želimo kudikamo više stope rasta koje će generirati i više stope zaposlenosti, dodao je.

Podržat ćemo svaki prijedlog koji vodi boljitku hrvatskih građana. Mislim da naša centralna banka ima jednu proaktivniju ulogu u smislu određenih preporuka, ukazivanje na potencijalne rizike i opasnosti, izjavio je Marić osvrćući se na prijedlog guvernera Vujčića da se sve banke obvežu da će omogućiti građanima pretvaranje kredita u kunske.

Razdoblje povijesno najnižih referentnih kamatnih stopa približava se kraju. Na nama je da učinimo sve da bi se taj efekt rasta kamatnih stopa, koji neće preko noći biti tako velik, bude čim manje osjetljiv za državni proračun, poduzetnike, sve građane, izjavio je između ostalog ministar financija.