Marić odgovorio Predsjednici: Za demografiju značajnije povećanje novca

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Jedno od značajnijih povećanja u proračunu za iduću godinu u odnosu na ovu upravo su sredstva namijenjena programima za demografsku obnovu, izjavio je ministar financija Zdravko Marić zamoljen za komentar kritika koje je iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodao je da ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić sa svojim timom radi na sustavnim i sveobuhvatnim mjerama demografske obnove te dodao su mjere poduzete i u poreznom sustavu, kao i kod subvencioniranja stambenih kredita. Za 2018. predviđena su dodatna sredstva, u skladu s mogućnostima, kaže Marić.

Što se tiče Slavonije, koju je predsjednica istaknula kao regiju s pojačanim iseljavanjem, Marić je podsjetio da je Vlada prepoznala projekt Slavonija kao jedan od važnijih te da u novom zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave upravo ta regija dobija najviše tj. jačaju se fiskalni kapaciteti koji će biti najvećim dijelom usmjereni u realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata koji su važni za stanovništvo. To su samo neke od stvari koje smo predvidjeli u proračunu i zakonskim izmjenama koje su u proceduri, rekao je Marić.

Dodao je da prijedlog proračuna uglavnom nailazi na pohvale te se sugerira i brže smanjivanje javnog duga. Na opasku kako predsjednica smatra da to nije dovoljno te da je Hrvatska u izvanrednom stanju i da se u skladu s tim treba ponašati, odgovorio je da je, kao i kod drugih stvari, spreman čuti konkretne prijedloge i razmotriti ih.

Vlada je, kaže ministar financija, poslala vrlo jasnu poruku: rast rashodne strane proračuna usmjeren je na mirovine, plaće zaposlenih u državnoj i javnoj službi, demografsku obnovu, a tu je i novi zakon o hrvatskim braniteljima. Dodao je kako je predsjednica prepoznala i izdvajanja za obranu, ali i neka druga.

Na pitanje je li onda predsjednica u krivu, odgovorio je da treba “čuti konkretan prijedlog, na što se to referira te da se, kada idu amandmani na proračun, mora reći, ako se negdje povećava, gdje se smanjuje. Spremni smo razmotriti sve argumente, ali demografija je prepoznata, rekao je Marić.

Podsjetimo, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak, u govoru na svečanoj sjednici u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Martina, da je demografsko pitanje u Hrvatskoj i Slavoniji “pitanje svih pitanja” koje zahtjeva poduzimanje izvanrednih mjera.