Marić o odustajanju Valamara: Dosta je ucjena, o čemu oni govore

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da je dosta ucjena i da ne vidi nikakve fiskalne neizvjesnosti, odgovorivši time na pitanje novinara o nedavnoj najavi Valamara do odustaje od investicija zbog neizvjesne fiskalne politike.

Turistička tvrtka Valamar Riviera priopćila je jučer da odgađa investicije u smještajne objekte Pinia u Poreču i objekte planirane za 2018. zbog neizvjesne fiskalne politike za investitore u turizmu, javlja HRT.

“Postavit ću jedno pitanje: Koje su to fiskalne neizvjesnosti? Ova Vlada je uspjela konsolidirati javne financije i prvi put smo smanjili javni dug, smanjili smo porezno opterećenje za više od 2 milijarde kuna, poglavito u porezu na dobit i porezu na dohodak, a zadržali smo i sniženu stopu na organizirani smještaj. Stoga ne vidim o kojoj oni fiskalnoj neizvjesnosti govore. Dosta je više tih ucjena i stalnih pritisaka na Vladu”, odgovorio je Marić na pitanje novinara uoči sjednice Vade.

Kako je pojasnio, ako netko govori o fiskalnim neizvjesnostima, onda mora točno definirati što to znači. “Ako smo mi razgovarali s njima i o porezu na nekretnine, ja ne vidim odakle sada takva najava. Pošalju takvu poruku i sad mi moramo objašnjavati javnosti i investitorima o fiskalnim neizvjesnostima u Hrvatskoj. Koje su to fiskalne neizvjesnosti?”, pitao je Marić.

Istaknuo je da su i on i ministar turizma dulje vremena razgovarali s predstavnicima hotelijera, a na novinarsku primjedbu kako je sporan porez na nekretnine, Marić je ponovio da će se konačni sud o porezu na nekretnine znati u tjednima koji dolaze.

“No, ne vidim što je novo u porezu na nekretnine u odnosu na njihovu primarnu odluku. U šestom mjesecu kada su donosili (plan o ulaganju, op.a), također je zakon bio na snazi, kao što je i danas, nema nikakvih novosti”, ustvrdio je Marić.

U lipnju je predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin najavio da će kompanija ove godine investirati 873 milijuna kuna u više od 300 projekata, a da će do 2020. investicije dosegnuti 2 milijarde kuna. U utorak je, pak, tvrtka poručila da se odgađa ulaganje u Valamar Pinia Family Suites planirano za 2018. “zbog neizvjesne fiskalne politike za investitore u turizam te izazova u pripremi potrebne tehničke dokumentacije”. Poručila je, također, da će konačnu odluku o investicijama za 2018. donijeti krajem studenog ove godine.