Marić: Nisam lagao, žele me diskreditirati oni koji nisu ostvarili uspjeh u životu

Nakon što je jedan tjednik objavio dokumente i tvrde da je ministar financija Zdravko Marić znao što se događa u Agrokoru, a prema tome i snosi dio odgovornosti zato što je HBOR koncem 2016. dao tom koncernu kredit od 48,3 milijuna eura, iz Dubrovnika se oglasio i sam Marić.

“Nisam lagao niti sam ikad to činio, niti sam odgojen tako, niti sam tako postupao. Funkciju ministra financija shvaćam odgovorno, uvijek sam govorio na temelju činjenica i informacija kojima sam raspolagao. Taj kredit, o kojemu govorimo, koji je opjevan i u medijima i u javnosti toliko puta spomenut, ponovna je reciklaža istoga. Ne vidim ništa novoga što je danas bilo rečeno ili spomenuto. Odobrenje za kredit ne podnosi se Nadzornom odboru, nego banci. U banci postoje stručne službe koje rade analize kako bi odobrile kredit. Temeljem tih analiza uprava je donijela odluku da se odobre ti krediti, a nadzorni odbor je tražio suglasnost zbog iznosa”, rekao je ministar.

Dodao je da ne može komentirati dokument, s obzirom da je tajan.

“Temeljem svih analiza koje su učinjene, konačna odluka je bila da se odobri kredit. Postoji jako puno plasmana koje stručne službe HBOR-a analiziraju kao i sve druge banke. Cijela procedura je u slučaju tih procedura poštovana. Unatoč tome što se radi o ponovnom udaru na mene osobno i na Vladu, poglavito iz perspektive toga da nakon 17 sati rasprave u Saboru, gdje je pred javnošću raspravljeno sve do u detalje, sad se ponavlja još jednom. Ovo ne vidim kao ništa drugo, nego pokušaj da se mene diskreditira, a to rade ljudi koji u svom životu nisu ostvarili značajnije uspjehe”, rekao je Marić.

Ponovio je kako je već rekao da u Vladu nije ušao kako bi nekome stvarao teret, nego da pokuša pomoći hrvatskim javnim financijama.